Dritan Abazović je vodenje vlade prevzel 28. aprila, potem ko so poslanci tehnokratski vladi Zdravka Krivokapića 4. februarja izglasovali nezaupnico. Foto: EPA
Dritan Abazović je vodenje vlade prevzel 28. aprila, potem ko so poslanci tehnokratski vladi Zdravka Krivokapića 4. februarja izglasovali nezaupnico. Foto: EPA

Po 12-urni razpravi v skupščini Črne gore je nezaupnico podprlo 50 poslancev, le eden je bil proti, drugi pa so se vzdržali. Črnogorski parlament ima sicer 81 poslancev.

Glasovanje je potekalo na pobudo 36 poslancev iz petih strank, potekalo pa je na pobudo največje parlamentarne stranke DPS Mila Ðukanovića. Poleg DPS-ja so se pobudi pridružili še poslanci iz vrst socialdemokratske stranke (SDP), liberalne stranke, socialni demokrati in demokratska unija Albancev (DUI). Za izglasovanje nezaupnice bi bila potrebna podpora 41 poslancev.

Padec črnogorske vlade

Ključen sporazum s Srbsko pravoslavno cerkvijo

DPS je po le štirih mesecih vladanja odtegnil podporo manjšinski vladi Dritana Abazovića, potem ko je ta 3. avgusta s patriarhom Srbske pravoslavne cerkve (SPC) Portifirjem podpisal temeljni sporazum vlade s SPC-jem.

Le nekaj ur po sklenitvi podpisa pa je bil vložen predlog o nezaupnici vladi, v kateri ji je bilo očitano, da je pod vprašaj postavila nadaljnje približevanje države EU-ju ter da je v ospredje postavila odnose s SPC-jem.

Drito Abazović iz stranke Združena reformna akcija (URA) je kritike v preteklih dneh že zavrnil, saj da brez rešitve vprašanja odnosov s SPC-jem, ki je odprto že 10 let, ne bo mogoče zagotoviti dvotretjinske podpore v parlamentu za deblokado zadev na področju pravosodja, ki je ključen pogoj za pospešitev približevanja EU-ju.

Abazović: Sprejemal sem težke odločitve

Nasprotniki sporazumu očitajo, da favorizira SPC glede na druge verske skupnosti, kar da ni v skladu s črnogorsko ustavo in zakoni ter da v preambuli ponareja črnogorsko zgodovino. Poleg tega se z njim lastništvo nad cerkvenimi objekti v Črni gori uradno prenaša na SPC.

Abazović, ki je etnični Albanec, je obtožil stranko DPS, da jo od začetka moti, da je pripadnik manjšinskega naroda. Poudaril je, da je premier, ki je sprejemal težke odločitve, zaščitil nacionalne interese in ohranil zunanjo politiko. Ocenil je, da približevanje države EU-ju nima nikakršne povezave z nezaupnico, temveč je razlog temeljni sporazum s SPC, ki ga Živković v svojem nastopu ni smel niti omeniti.