AfD zahteva spremembe EU-ja, sicer grozi z izstopom Nemčije. Foto: Reuters
AfD zahteva spremembe EU-ja, sicer grozi z izstopom Nemčije. Foto: Reuters

AfD je tako pred volitvami v Evropski parlament sprožil razpravo o t. i. dexitu, če ne bodo izpolnjene njihove zahteve, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Čeprav v stranki menijo, da je Evropski parlament odveč, so na kongresu vseeno poglobljeno razpravljali o volilnem programu.

Na volitve v parlament z zahtevo po njegovi odpravi

V njegovem predlogu so med drugim zapisali, da je izhod Nemčije iz Evropske unije neizogiben, če se ta v predvidenem času ne bo radikalno spremenila. Ob tem so se zavzeli tudi za odpravo Evropskega parlamenta.

"Če v obstoječem sistemu EU-ja v primernem času ne bodo izpolnjeni naši predlogi za reforme, se nam zdita kot zadnja možnost nujna ali izstop Nemčije iz EU-ja ali urejena razpustitev EU-ja ter ustanovitev nove evropske gospodarske in interesne skupnosti," so zapisali delegati.

Sopredsednik AfD-ja Alexander Gauland je v nagovoru sicer posvaril, da ni modro podajati konkretnega časovnega okvira za morebiten izstop Nemčije iz povezave. Predlog besedila, ki ga je oblikoval programski odbor AfD-ja, pa je predvidel izstop Nemčije iz Unije v petih letih, dodaja DPA.

Večina prebivalcev Nemčije medtem še vedno podpira članstvo v EU-ju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.