Magnitz trdi, da je šlo za poskus atentata, a dopušča možnost, da je šlo le za rop. Foto: EPA
Magnitz trdi, da je šlo za poskus atentata, a dopušča možnost, da je šlo le za rop. Foto: EPA

Magnitzu so pri dogodku sicer hudo poškodovali glavo. 66-letnik je dejal, da so ga trije zakrinkanci udarili s palico in ga nato pretepali na tleh, dokler ni obležal nezavesten.
Jörg Meuthen, predstavnik AfD-ja na zvezni ravni, je dogodek označil za "poskus atentata". Stranka je pohvalila dva vodovodarja, ki naj bi pomagala Magnitzu in mu domnevno rešila življenje tako, da sta prestrašila napadalce.

Kot kaže, pa videoposnetki nasprotujejo Magnitzevim trditvam, da so ga pretepli. Po poročanju Guardiana tako meni tudi policija. Ta je napad sicer označila za "politično motiviranega", pregled posnetkov varnostnih kamer pa je pokazal, da je bil Magnitz res zbit na tla, a je odgovorni v družbi še dveh hitro pobegnil in da ni dokazov, da so Magnitza brcali ali pretepali, ko je ležal na tleh. Njegove poškodbe na glavi, pravi policija, so verjetno nastale, ko je z glavo udaril ob tla, potem ko je bil zbit.

Tiskovna predstavnica policije v Bremnu je dejala, da posnetki kažejo, da sta dva človeka pristopila k Magnitzu, medtem ko je bil tretji nekoliko bolj oddaljen. "Eden od neznancev je moškega udaril, zaradi česar je ta padel," je dejala, trojica pa je nato pobegnila.
Pri tem policija pri pregledu posnetkov ni zaznala, da so napadalci uporabili kakšen predmet.

Policija je pregledala posnetke varnostnih kamer, pri čemer je opazila odstopanja med tem, kar ti prikazujejo, in zgodbo, ki jo je podala žrtev napada. Foto: EPA
Policija je pregledala posnetke varnostnih kamer, pri čemer je opazila odstopanja med tem, kar ti prikazujejo, in zgodbo, ki jo je podala žrtev napada. Foto: EPA

Magnitz: Od poskusa atentata do ropa

Magnitz je v bolnišnici dal več intervjujev. Za časnik Berliner Morgenpost je tako dejal, da sicer "ne želi dramatizirati", a da verjame, da je šlo za "politično motiviran poskus atentata". Kasneje pa je za Bild dejal, da je sicer malo verjetno, a da ne more izključiti, da je bil pravzaprav žrtev ropa.

Dejal je, da se spomni le, da je hodil mimo kombija, nato pa se mu je stemnilo pred očmi, k zavesti pa je prišel, ko ga je nekdo držal za roko in ga spraševal, ali ima še vedno svoj mobilni telefon in denarnico.

Magnitz je dejal, da sumi, da so bili napadalci morda udeleženci shoda v spomin na prosilca za azil, ki je pred 14 leti v Bremnu umrl v policijskem pridržanju. Za Morgenpost je dejal, da predpostavlja, da ga je nekdo od udeležencev shoda prepoznal in mu sledil.
Predstavnica organizatorjev spominskega shoda Iniciativa v spomin na Laye-Alamo Condéja pa je Magnitza obtožila ugibanja in "namena diskredirati predmet našega shoda".

Vodstvo AfD-ja je napad označilo za "črn dan za demokracijo", zanj pa krivi odnos drugih strank in medijev do AfD-ja. Napad so sicer obsodili vodilni politiki vseh nemških parlamentarnih strank.

Tožilstvo je sprožilo preiskavo napada s hudimi poškodbami, morebitne priče pa pa pozivajo, naj jih kontaktirajo.