Foto: EPA
Foto: EPA

Posredovanje zaupnih informacij Washingtonu naj bi španske oblasti opazile, ko sta dva agenta španske obveščevalne agencije CNI dostopala do informacij, ki niso bile v njune pristojnosti. Preiskava naj bi se začela že pred poletjem, agenta pa so aretirali pred dvema mesecema, je poročal španski časopis El Pais.

Agenta naj bi zaupne informacije posredovala dvema uslužbencema ameriškega veleposlaništva, ki ju je Španija že izgnala. Za zdaj sicer še ni znano, katere informacije sta jima posredovala, zgolj da je šlo za "operativne podatke z oznako najvišje tajnosti" in da sta podatek izmenjala v zameno za denar.

Eden od osumljencev ostaja v zaporu, ker naj bi igral večjo vlogo, medtem ko je bil drugi izpuščen proti varščini.

Po poročanju španskih medijev naj bi tako španska obrambna ministrica Margarita Robles kot zunanji minister Jose Manuel Albares govorila z ameriškim veleposlanikom in ga prosila za pojasnilo.

Španski premier Pedro Sanchez pa je v torek na neformalnem pogovoru z novinarji priznal, da je primer v Madridu povzročil razburjenje, vendar se je izognil kritikam ZDA in vztrajal, da je bila zadeva že rešena.