Martina Dalić (desno od premierja Andreja Plenkovića) je zaradi sporne vpletenosti v reševanje Agrokorja odstopila s položaja. Foto: EPA
Martina Dalić (desno od premierja Andreja Plenkovića) je zaradi sporne vpletenosti v reševanje Agrokorja odstopila s položaja. Foto: EPA
Zaradi Agrokorja odstopila ministrica Dalićeva

Plenković je v izjavi na sedežu vlade dejal, da je njena poteza sledila njunim večkratnim pogovorom. Izpostavil je okoliščine, v katerih so pripravljali lex Agrokor, da bi rešili koncern in hrvaško gospodarstvo, ter dejal, da je Dalićeva v vladi veliko prispevala ne samo glede reševanja krize v Agrokorju, temveč tudi pri nacionalni strategiji reform in uvajanju evra.

Obžaloval je, da med postopkom priprave zakona ni bilo "nekoliko več časa, postopnosti in transparentnosti", da bi se izognili "mali senci, ki je pustila madež na izjemno uspešnem" postopku preprečevanja širitve krize iz Agrokorja na druge dele gospodarstva in finančni sistem.

Dalićeva ne želi biti v breme vladi
Dalićeva je zatrdila, da med pripravo omenjenega zakona ni storila nič narobe niti nezakonitega, vendar, kot je dejala, ne želi biti v breme ne vladi ne HDZ-ju. Dalićeva meni, da je šlo za neverjeten splet okoliščin, potem ko je od nekdanjih koalicijskih partnerjev v vladi HDZ in Mosta neodvisnih list dobila politično nalogo, da prepreči novo recesijo, ki je grozila hrvaškemu gospodarstvu zaradi krize v največji hrvaški družbi.

Pričakuje preiskavo o tem, kdo je objavil zasebno elektronsko pošto podpredsednice vlade, ker meni, da gre za kaznivo dejanje. Povedala je, da bo še čas, ko bodo vsi lahko pojasnil svojo vlogo v krizi koncerna.

Grabar-Kitarović: Odstop odgovorna politična poteza
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pa je danes ocenila, da je odstop Dalićeve "razumna in odgovorna politična poteza". Meni, da nobeno pomembno državno delo, kot je prestrukturiranje Agorkorja, "ne more biti odvisno od enega človeka niti biti talec posameznikov".

Izpostavila je, da je pogodba o poravnavi v Agrokorju strateški državni interes ter da je dosedanji postopek reševanja koncerna "mogoče oceniti kot uspešnega". Izrazila je podporo vladi in izrednem pooblaščencu za Agrokor za uspešno sklenitev procesov v koncernu. Kot so dodali v sporočilu iz urada hrvaške predsednice, je naloga pristojnih državnih inštitucij, da ugotovijo vsa relevantna dejstva glede sumov netransparentnosti, navzkrižja interesov in morebitnih kršitev zakonov.

Afera je izbruhnila pred dnevi, ko je hrvaški novičarski portal index.hr poročal, da naj bi Dalićeva in tudi premier Plenković izkoristila svoj položaj, da bi določena skupina ljudi lahko zaslužila s krizo v Agrokorju oziroma posledično z njegovim reševanjem z zakonom, t. i. lexom Agrokor. Po pisanju portala sta premier in ministrica ob tem namenoma zavajala hrvaško javnost, ko sta govorila neresnice o stanju v Agrokorju.

Za svetovanje 70 milijonov evrov
Po navedbah portala so lastniki in uprave borznih hiš, svetovalnih podjetij in odvetniških pisarn tajno delali za hrvaško vlado pri pripravi omenjenega zakona ter pri tem pridobili osebno korist. Index.hr poudarja, da gre za skupino poslovnežev, ki jih je osebno izbirala Dalićeva, samo s svetovalnimi storitvami pa naj bi v letu dni iz Agrokorja izvlekli več kot pol milijarde kun, kar je nekaj manj kot 70 milijonov evrov.

Hrvaško ustavno sodišče je pred dnevi odločilo, da je lex Agrokor v skladu s hrvaško ustavo. Izredna uprava prezadolženega koncerna Agrokor je sicer dosegla načelni sporazum z upniki o ključnih elementih poravnave.

Zaradi Agrokorja odstopila ministrica Dalićeva