V družbi British Airways trdijo, da odpoved poletov v Teheran ni povezana s sankcijami. Foto: Reuters
V družbi British Airways trdijo, da odpoved poletov v Teheran ni povezana s sankcijami. Foto: Reuters
Avgusta se je število poletov letalske družbe Air France med Parizom in Teheranom zmanjšalo s treh na enega tedensko. Foto: Reuters

Air France, ki je letalske prevoze v Teheran ponujal prek svojega nizkocenovnega prevoznika Joon, bo povezavo odpovedal 18. septembra.

British Airways pa bo iz Londona v Teheran zadnjič poletel 22. septembra, iz Teherana nazaj v London pa dan pozneje. V družbi so sicer pojasnili, da odločitev ni povezana z vnovično uvedbo sankcij proti Iranu, temveč je razlog zanjo v tem, da ta letalska povezava zdaj ni ekonomsko upravičena.

Odpoved poletov v Teheran je julija napovedal tudi nizozemski KLM.

Drugi sklop sankcij bo začel veljati novembra
ZDA so v skladu z odločitvijo o odstopu od mednarodnega sporazuma iz leta 2015, s katerim se je Iran odpovedal razvoju jedrskega orožja v zameno za odpravo sankcij, znova uvedle sankcije proti tej državi.

Prvi sklop, ki se med drugim nanaša na prepoved poslovanja z iranskimi finančnimi ustanovami in iranskim avtomobilskim sektorjem, je začel veljati avgusta. Drugih sklop sankcij bo začel veljati po 5. novembru, vključeval pa bo tudi prepoved trgovanja z iransko nafto.

EU ščiti evropska podjetja
Evropska unija je ob prvem svežnju znova uvedenih ameriških sankcij proti Iranu uveljavila posodobljeni akt, s katerim želi ublažiti posledice sankcij za evropska podjetja, ki zakonito poslujejo v Iranu. Podpora iranskemu gospodarstvu je namreč del učinkovitega izvajanja iranskega jedrskega sporazuma, so opozorili v Bruslju.

Akt dovoljuje gospodarskim subjektom iz EU-ja, da zahtevajo povrnitev škode zaradi sankcij ZDA in izničijo učinek kakršnih koli odločitev tujih sodišč, ki temeljijo na teh sankcijah, v EU-ju. Prav tako prepoveduje osebam iz Unije, da bi upoštevale te sankcije, razen kadar Evropska komisija to izjemoma dovoli v primerih, ko bi neupoštevanje resno škodovalo njenim interesom ali interesom Unije.