Pripadniki Wagnerja so nadzirali ulice v Rostovu, pozno zvečer pa so se znova odprle za promet. Foto: Reuters
Pripadniki Wagnerja so nadzirali ulice v Rostovu, pozno zvečer pa so se znova odprle za promet. Foto: Reuters

Prav tako so Wagnerjevi plačanci zapustili tudi poveljstvo ruske vojske v Rostovu, ki so ga zasedli pred tem. Poročevalec AFP-ja v mestu je videl, kako so tank, več tovornjakov in več manjših kombijev z Wagnerjevimi plačanci zapustili tamkajšnje objekte ruske vojske.

Novinar agencije Reuters s kraja dogodka je potrdil tudi, da je pozno zvečer Rostov na Donu po dogovoru s Kremljem zapustil tudi uporniški vodja Prigožin.

Obrnili so konvoj

"Naše kolone se obračajo in se vračajo v tabore v nasprotni smeri," je v zvočnem posnetku dejal Jevgenij Prigožin. "Želeli so razpustiti enoto Wagner. Odpravili smo se na pot pravičnosti in v 24 urah prišli 200 kilometrov pred Moskvo. Pri tem nismo prelili niti kapljice krvi naših bojevnikov. Zdaj je prišel trenutek, ko bi se prelivanje krvi lahko začelo. Ker razumemo, da bi se na eni strani prelivala ruska kri, bomo naš konvoj obrnili in se vrnili v bazne tabore."

Njegova izjava je bila objavljena kmalu po tem, ko je tiskovna služba beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka sporočila, da je prepričal Prigožina, naj ustavi svoj pohod. Prigožin je tudi privolil, da ustavi vse nadaljnje premike Wagnerjevih borcev po Rusiji.

Oborožen konvoj Wagnerjevih plačancev naj bi bil pred ukazom od Moskve oddaljen samo še 200 kilometrov.

Zahvala beloruskemu predsedniku

Sorodna novica Jevgenij Prigožin, "Putinov kuhar", ki je postal trn v peti Kremlja
Jevgenij Prigožin objavlja avdioposnetke in zapise na omrežju Telegram. Foto: Reuters
Jevgenij Prigožin objavlja avdioposnetke in zapise na omrežju Telegram. Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin se je ob tem zahvalil beloruskemu voditelju, Kremelj pa je sporočil, da se bo po dogovoru, ki ga je sklenil Lukašenko, Prigožin preselil v Belorusijo, wagnerjevcev pa ne bodo kazensko preganjali.

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da se je Lukašenko po Putinovi privolitvi sam ponudil za posrednika, saj osebno pozna Prigožina okoli 20 let. "Beloruski predsednik, ki je položaj razrešil prek lastnih razpoložljivih kanalov, je v koordinaciji z ruskim predsednikom opravil pogovore z vodjo skupine Wagner Jevgenijem Prigožinom," so sporočili iz Lukašenkovega urada.

"Pogovori so trajali ves dan. Posledično so sklenili dogovor, da je pokol na ozemlju Rusije nesprejemljiv. Jevgenij Prigožin je sprejel ponudbo predsednika Aleksandra Lukašenka, da ustavi premike oboroženih mož Wagnerja na ruskem ozemlju in sprejme dodatne korake za umiritev napetosti."

Kot je povedal Peskov, nameravajo opustiti tudi namero za vložitev kazenske ovadbe Prigožina zaradi oboroženega upora. "Zagotovilo, da bo Prigožin lahko odšel v Belorusijo, je beseda, ki jo je dal ruski predsednik," je pojasnil. Tisti pripadniki Wagnerja, ki niso sodelovali v uporu, pa se bodo lahko vključili v redno rusko vojsko.

Iz Kremlja so ob tem še zatrdili, da današnje dogajanje ne bo v ničemer vplivalo na ruske operacije v Ukrajini. "Posebna vojaška operacija se nadaljuje. Naši vojaki so uspeli odbiti ukrajinsko protiofenzivo," je zatrdil Peskov.

Oblasti v ruski regiji Lipeck so medtem že začele odpravljati omejitve, ki so jih uvedle, potem ko so sile Wagnerja na poti proti Moskvi tja vkorakale.

Umik plačancev, v Rusiji poostreni varnostni ukrepi

Rusko obrambno ministrstvo je zanikalo trditve Prigožina o napadu

Prigožin je v petek zvečer rusko vojsko obtožil, da je v zračnih napadih ubila več pripadnikov najemniške vojske Wagner. Napovedal je maščevanje, pozval k oboroženemu uporu proti obrambnemu ministru Sergeju Šojguju in dodal, da so v boju proti ruski vojski pripravljeni iti do konca.

Rusko obrambno ministrstvo je zanikalo trditve Prigožina o napadu na njegovo skupino in jih označilo za "informacijsko provokacijo".

Prigožin je nato s svojo skupino iz Ukrajine prišel v Rostov na Donu v Rusiji, kjer je sedež ruskega poveljstva za jug države, od tam tudi nadzirajo vojno v Ukrajini.

Wagner je po navedbah Prigožina prevzel nadzor nad vsemi vojaškimi objekti v mestu, ki je od meje z Ukrajino oddaljeno okoli sto kilometrov.

Tovornjak z Wagnerjevimi borci se je premikal mimo Voroneža. Foto: Reuters
Tovornjak z Wagnerjevimi borci se je premikal mimo Voroneža. Foto: Reuters

Prigožin je zahteval, da ruski obrambni minister Šojgu in general Valerij Gerasimov prideta k njemu v Rostov. "Prišli smo sem, želimo sprejeti načelnika generalštaba in Šojguja," je v videoposnetku dejal Prigožin. "Če ne prideta, bomo ostali tukaj, blokirali bomo mesto Rostov in se odpravili proti Moskvi."

Odsvetovana potovanja v Rusijo

Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve kot doslej odsvetuje vsa potovanja v Rusijo, slovenskim državljanom, ki so že tam, pa svetuje vrnitev domov. Za zdaj se nanje ni obrnil še noben slovenski državljan, ki je trenutno v Rusiji. Ministrstvo pozorno spremlja razvoj dogodkov in se bo v primeru "konkretnih zaprosil primerno odzvalo".

Wagnerjevci naj bi prevzeli nadzor tudi v Voronežu

Proti Moskvi, ki je od Rostova oddaljena 1200 kilometrov, je Prigožin poslal svoj oboroženi konvoj. Konvoj 5000 pripadnikov Wagnerja se je pod poveljstvom Dmitrija Utikna po glavni avtocesti, ki povezuje južni del Rusije z Moskvo, pomikal proti prestolnici. Ruske sile so s helikopterji obstreljevale konvoj, kar je potrdil tudi Prigožin, vendar ni jasno, kdaj in kje je prišlo do obstreljevanja.

Ruski časopis Vedomosti poroča, da so se ruski vojaki na jugozahodnem robu Moskve namestili s strojnicami. Njihove fotografije kažejo tudi oborožene policiste, ki so se zbrali na točki, kjer avtocesta M4, po kateri se premikajo Wagnerjevi plačanci, vodi v rusko prestolnico.

Wagnerjevci so po poročanju Reutersa zasedli tudi vojaške objekte v mestu Voronež, ki je približno na polovici poti med Rostovom in Moskvo. V mestu so po navedbah regionalnega guvernerja Aleksandra Guzeva "v okviru protiteroristične operacije sledile bojne operacije ruske vojske". V skladišču nafte v mestu je izbruhnil požar, s katerim se bojuje okoli sto gasilcev.

V Moskvi razmere težke, v ponedeljek dela prost dan

Razmere v prestolnici so ob Wagnerjevem uporu težke, je priznal župan Moskve Sergej Sobjanin in napovedal, da bo v ponedeljek v mestu dela prost dan, da bi zmanjšali vsa morebitna tveganja.

Moskovčane je pozval, naj čim manj potujejo po mestu, in dodal, da so vse službe v mestu v stanju pripravljenosti. Mogoče je, da bodo nekatere ulice in soseske v mestu zaprte za promet.

Poostrena varnost v Moskvi. Foto: EPA
Poostrena varnost v Moskvi. Foto: EPA
Rostov, od koder naj bi se konvoj Wagnerjevih vozil odpravil proti Moskvi, in Moskva sta oddaljena dobrih 1000 kilometrov. Mesto Voronež, kjer so wagnerjevci prav tako prevzeli nadzor, je približno na polovici poti. Foto: Google Maps
Rostov, od koder naj bi se konvoj Wagnerjevih vozil odpravil proti Moskvi, in Moskva sta oddaljena dobrih 1000 kilometrov. Mesto Voronež, kjer so wagnerjevci prav tako prevzeli nadzor, je približno na polovici poti. Foto: Google Maps

Putin: To je izdaja

Ruski predsednik Vladimir Putin je v televizijskem govoru dejal, da je "oboroženi upor" skupine Wagner izdaja in da bodo vsi, ki so dvignili orožje proti ruski vojski, kaznovani. Dodal je, da bo naredil vse, da bo obvaroval Rusijo, in da bodo v Rostovu "odločno ukrepali", da stabilizirajo razmere.

Putin v nagovoru narodu ni izrecno omenil najemniške vojske Wagner ali njenega vodje Prigožina, je pa dejal, da so velike ambicije nekaterih vodile v veleizdajo. Številne Ruse so po njegovih besedah s pretvezo zvabili v kazniva dejanja.

Obljubil je obrambo Rusije in poudaril, da so sprejeli vse potrebne ukrepe za spopad s krizo. Kot je dejal, je tako v Moskvi kot več drugih pokrajinah v veljavi "protiteroristični režim".

Prigožin se je že odzval na Putinov govor. "Glede izdaje domovine: predsednik se globoko moti. Smo domoljubi," je zatrdil v posnetku. Zavrnil je tudi poziv k predaji, ki ga je na pripadnike Wagnerja z zagotovili varnosti med drugim naslovilo rusko obrambno ministrstvo. "Nihče se ne namerava predati na prošnjo predsednika, FSB-ja ali kogar koli drugega," je dejal.

Sorodna novica Pohod Wagnerja proti Moskvi "gotovo poskus vojaškega udara". Kaj je v ozadju?

Prigožin: Odločitev za napad na Ukrajino temelji na lažeh

V seriji videoposnetkov je Prigožin dejal, da je odločitev Putina za napad na Ukrajino temeljila na lažeh, ki so si jih izmislili vojaški vrhovi. "Vojna je bila potrebna, da bi Šojgu lahko postal maršal, da bi lahko dobil drugo junaško medaljo. Vojna ni bila potrebna za demilitarizacijo ali denacifikacijo Ukrajine," je dejal.

Moskva Prigožina obtožila upora

V soboto zjutraj so ruske oblasti obtožile Prigožina izvedbe oboroženega upora in zagotovile, da ga bodo kaznovale. Varnostna služba FSB je potrdila, da je proti Prigožinu sprožila kazenski postopek zaradi oboroženega upora, za katerega je zagrožena zaporna kazen do 20 let.

"Prigožinove izjave so pozivi k začetku oboroženega državljanskega spopada na ruskem ozemlju, njegova dejanja pa so nož v hrbet ruskim vojakom, ki se borijo proti profašističnim ukrajinskim silam," so zapisali pri FSB-ju. "Pozivamo Wagnerjeve borce, naj ne delajo nepopravljivih napak, naj prenehajo z vsemi nasilnimi dejanji proti ruskemu ljudstvu, naj ne izvajajo Prigožinovih zločinskih in izdajalskih ukazov, naj sprejmejo ukrepe za njegovo pridržanje." Prigožina k umiritvi razmer pozivajo tudi ruski generali.

Prigožin, čigar milica Wagner je prejšnji mesec zavzela ukrajinsko mesto Bahmut, že več mesecev odkrito obtožuje obrambnega ministra Šojguja in generala Valerija Gerasimova, da sta nesposobna in da Wagnerju odrekata strelivo in podporo v njegovih bojih v Ukrajini.

Varnostne sile na obrobju Moskve. Foto: Reuters
Varnostne sile na obrobju Moskve. Foto: Reuters

Državni voditelji in patriarh Kiril podpirajo Putina

Podporo so danes Putinu zagotovili proruski voditelji območij v Ukrajini, ki jih je v agresiji zasedla Rusija. Prav tako sta mu podporo izrekla voditelja obeh domov ruskega parlamenta.

Patriarh Kiril, vodja Ruske pravoslavne cerkve in Putinov zaveznik, je medtem obsodil "poskuse, da bi zasejali razkol", in pozval k enotnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pomoč pri boju proti Wagnerju je ponudil tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov.

Sorodna novica Upor Wagnerja kot "okno priložnosti za Ukrajino" in "darilo Zahodu"

Ukrajina: Okno priložnosti

Oglasil se je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Na Twitterju je zapisal, da "nobena laž ne more skriti kaosa v Rusiji" in da oboroženi upor kaže na "popolno šibkost države". "Vsak, ki izbere pot zla, uniči samega sebe. Rusija je dolgo uporabljala propagando, da bi prikrila svojo šibkost in neumnost svoje vlade. Zdaj pa je kaosa toliko, da ga ne more prikriti nobena laž."

Ukrajinska stran je nato še sporočila, da so nemiri v Rusiji, ki jih je spodbudil oboroženi upor skupine Wagner, priložnost za Kijev. "Kaj to pomeni za nas? To je okno priložnosti," je dejala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

Poskus oboroženega upora v Rusiji?
Wagnerjeva skupina na pot proti Moskvi