Migracijski dogovor je premier Edi Rama z Italijo sklenil novembra lani. Foto: AP
Migracijski dogovor je premier Edi Rama z Italijo sklenil novembra lani. Foto: AP

Za dogovor je glasovalo 77 poslancev 140-članskega parlamenta. Po dogovoru, ki je bil objavljen novembra, bo Italija, ki je članica Evropske unije, v nečlanici Albaniji zgradila dve taborišči za begunce.

V enem taborišču bi begunce pregledali, v drugem pa bi jih pridržali, medtem ko bi obravnavali prošnje za azil. Beguncem, ki bi ustrezali pogojem za azil, bi dovolili vstop v Italijo, druge bi vrnili v domovino. Oba centra bi po neuradnih ocenah sprejela približno 3000 beguncev na mesec.

Dogovor je sprožil obsežne kritike opozicije in zagovornikov človekovih pravic tako v Italiji kot v Albaniji. Sporazum so na albanskem ustavnem sodišču izpodbijali poslanci opozicijske Demokratske stranke, ki so trdili, da krši ustavo, saj prenaša ozemlje in državno oblast na drugo državo. Ustavno sodišče je primer zavrnilo in prejšnji mesec odobrilo sporazum. Tudi Bruselj je dejal, da italijanski načrti ne kršijo prava Evropske unije.

S centroma želi Italija po lastnih navedbah pospešiti obravnavo prošenj za azil ali morebitne repatriacije, medtem ko se spoprijema s povečanim številom prebežnikov čez Sredozemsko morje.