Albanski premier Edi Rama na obisku v Rimu. Foto: EPA
Albanski premier Edi Rama na obisku v Rimu. Foto: EPA

Poslanci opozicijske Demokratske stranke so sporazum izpodbijali na sodišču, češ da krši ustavo, saj prenaša ozemeljske pravice na drugo državo. Prav tako je albanski premier Edi Rama dogovor z italijansko premierko Giorgio Meloni sklenil brez odobritve predsednika države Bajrama Begaja in brez posveta z Združenimi narodi.

Opozicijski poslanci so sporazum označili kot kršitev mednarodnega prava na področju človekovih pravic in svoboščin. Albanska vlada medtem vztraja, da pravice tistih, ki jih bodo italijanske oblasti poslale v Albanijo, ne bodo kršene.

Albansko vrhovno sodišče je odločilo, da je sporazum "v skladu z ustavo", in sporočilo, da ga lahko potrdi parlament. Italijanski spodnji dom parlamenta je sporazum že podprl, po pričakovanjih ga bo tudi zgornji dom.

Za sporazum je glasovalo pet od devetih albanskih ustavnih sodnikov, štirje so bili proti.

Sporazum so kritiki primerjali z načrtom britanske vlade, da prosilce za azil pošlje v Ruando, ki ga je izpodbijalo britansko vrhovno sodišče. Iz Bruslja so medtem sporočili, da sporazum ne krši prava Evropske unije.

Nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je opozorila, da bi lahko dogovor kršil obveznosti Italije po mednarodnem pravu in pravice prebežnikov.

V skladu z načrtom, objavljenim novembra, bi Italija v Albaniji odprla dva sprejemna centra za prebežnike, rešene na morju. Prvi center bi bil namenjen sprejemu in pregledu prebežnikov, medtem ko bi jih v drugem pridržali med obravnavanjem njihovih prošenj, so sporočili uradniki.

Nato bi prebežnikom dovolili vstop v Italijo ali pa bi jih vrnili v domovino, je sporočila Giorgia Meloni.

Rama je dejal, da se Albanija čuti dolžno pomagati Italiji zaradi posebnih odnosov med državama, saj je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja po padcu komunizma sprejela več sto tisoč Albancev.