Policija je proti protestnikom večkrat posredovala z vodnim topom. Foto: Reuters
Policija je proti protestnikom večkrat posredovala z vodnim topom. Foto: Reuters

Mladenič je kršil policijsko uro in je kljub pozivom, naj se ustavi, začel bežati. Policist, ki je napačno ocenil, da je 25-letnik oborožen in ga je zato ustrelil, je v priporu. Tragedijo obžaluje, odstopil je tudi notranji minister.

Sorodna novica V Tirani protesti po smrti 25-letnika, ki je kršil policijsko uro

Vsak večer se predvsem na tiranskih ulicah ponavlja podobna slika. Na stotine ljudi, ki zahtevajo pravico, je ogorčenih nad ubojem mladeniča. Proti policistom in v vladna poslopja letijo kamenje, bakle, steklenice in drugi predmeti, policija je morala protestnikom večkrat z vodnimi topovi in solzivcem preprečiti, da niso vdrli v pisarno albanskega premierja.

Protestniki vzklikajo "stran s premierjem Ramo, vsi smo Klodian Rasha", kot je bilo ime umrlemu mladeniču. Množično kršijo policijsko uro in omejitev zbiranja. Nezadovoljstvo iz različnih razlogov se nabira že dolgo, to je bila kaplja čez rob.

V ozadju dogajanja tudi politični boj

Protestnikom so se v kritikah pridružili predstavniki opozicije, ki zahtevajo odstop premierja in vlade, ki jo vodijo socialisti. Premier opozicijo in predsednika Ilirja Meto obtožuje, da podžigajo nasilne proteste. V državi bodo sicer aprila parlamentarne volitve.

Ranjenih je bilo na desetine protestnikov in policistov, okoli 250 ljudi je obtoženih kršenja zakonov, tudi organiziranja neprijavljenih protestov med pandemijo. Poškodovani so stavbe, policijska vozila, zgorelo je božično drevo. Minister za notranje zadeve Sander Lleshaj je odstopil, preiskava poteka.

"Žal nam po tako nenadni izgubi ne preostane drugega, kot da se opravičimo družini, jo tolažimo, zahtevamo pravico, razmislimo o dogodku, družini stojimo ob strani in delimo njeno bolečino," je dejal premier Edi Rama in ocenil, da je šlo za popolnoma nerazumno ravnanje.

25-letnik naj bi šel po cigarete

Kot je povedala sestra ubitega Klodiana Rashe, je šel mladenič le po cigarete. Na ukaze policije, naj se ustavi, se ni odzival in je stekel proti domu. Policist naj bi napačno menil, da ima v rokah strelno orožje. Zdaj je v priporu, očitajo mu uboj in uporabo čezmerne sile, svoje dejanje pa obžaluje.