V središču Tirane je zagorelo tudi božično drevo. Foto: Reuters
V središču Tirane je zagorelo tudi božično drevo. Foto: Reuters

Več sto Albancev se je sinoči zbralo na ulicah glavnega mesta in tako kršilo policijsko uro in ukrep, po katerem se lahko zbira največ 10 ljudi, na opozorila policistov pa se niso odzivali. Proti policistom in v vladna poslopja so metali kamenje, bakle, steklenice in druge predmete, policija jim je s solzivcem preprečila, da bi vdrli v poslopje, v katerem ima pisarno premier Edi Rama.

Ranjenih je bilo več protestnikov, med katerimi so bili tudi privrženci albanske opozicije, in policistov, poškodovanih je več stavb in policijskih vozil, zgorelo je tudi božično drevo pred poslopjem vlade. Najmanj deset ljudi je potrebovalo zdravniško oskrbo, en policist pa je utrpel hujšo poškodbo očesa in so ga morali operirati, so poročali lokalni mediji.

Protestniki opozarjajo na čezmerno uporabo sile

Protestniki zahtevajo pravico in zaradi čezmerne uporabe sile tudi odstop notranjega ministra.

Kot je povedala sestra ubitega Klodijana Raše, je šel mladenič le po cigarete, na ukaze policije, naj se ustavi, se ni odzival, policist, ki ga je ustrelil, je napačno menil, da ima v rokah strelno orožje. Oblasti so napovedale preiskavo incidenta, policista, ki je sicer trdil, da je bil mladenič oborožen, pa so aretirali.

Minister odstopil

Protestniki so zahtevali pravico in pozivali notranjega ministra Sanderja Lleshaja, naj odstopi, kar je tudi storil. "Zdaj je trenutek, da zaprem poglavje svojega dela na čelu notranjega ministrstva," je zapisal na Facebooku in dodal, da prevzema odgovornost za "nepravično" smrt državljana.