ZDA preganjajo Juliana Assangea zaradi objave več kot 700.000 zaupnih dokumentov o ameriških vojaških in diplomatskih dejavnostih v Iraku in Afganistanu. Foto: Reuters
ZDA preganjajo Juliana Assangea zaradi objave več kot 700.000 zaupnih dokumentov o ameriških vojaških in diplomatskih dejavnostih v Iraku in Afganistanu. Foto: Reuters

Na višjem sodišču v Londonu je potekal drugi dan obravnave prošnje Assangea za ponovno preučitev odločitve britanskih oblasti glede izročitve ZDA.

Assangeevi odvetniki skušajo doseči, da bi sodišče preprečilo njegovo izročitev, pri čemer opozarjajo, da je postopek proti Assangeu političen ter da bi izročitev ogrozila njegovo zdravje in celo življenje.

Odvetnica Clair Dobbin, ki v postopku zastopa vlado ZDA, pa je dejala, da je Assange "neselektivno in zavestno objavil imena posameznikov, ki so služili Združenim državam kot viri informacij". Po njenih besedah je to tisto, kar ga razlikuje od drugih medijev in novinarjev, ne pa politična stališča.

Sorodna novica Na Trgu republike shod v podporo Julianu Assangeu. "Izročitev Assangea bi bila nevaren precedens."

52-letnemu ustanovitelju platforme WikiLeaks, ki je od leta 2019 zaprt v Londonu, v ZDA grozi do 175 let zapora, ker je v letih 2010 in 2011 objavil več kot 700.000 zaupnih dokumentov o ameriških vojaških in diplomatskih dejavnostih v Iraku in Afganistanu.

Assange se enako kot v torek tudi danes ni pojavil na sodišču. Njegov odvetnik Edward Fitzgerald je že ob začetku obravnave povedal, da se Assange ne počuti dobro in se zaslišanja ne bo udeležil niti osebno niti prek videopovezave. Kot je še opozoril, njegovo stranko preganjajo zaradi običajne novinarske prakse.

Enako kot v torek se je tudi danes pred sodiščem zbralo več deset podpornikov Assangea, ki so zahtevali izpustitev preganjanega aktivista in novinarja.

Če bo Assange ta teden uspešen na sodišču in se bo začel pritožbeni postopek, bo dobil še eno priložnost, da svoj primer zagovarja na londonskem sodišču, pri čemer bo določen datum za polno obravnavo.

Če pa sodišče Assangeevi prošnji za pritožbo zoper njegovo izročitev ZDA ne bo ugodilo, bi bila vsa pravna sredstva v Združenem kraljestvu s tem izčrpana. Njegovi odvetniki so nakazali, da bodo zadevo v tem primeru predali Evropskemu sodišču za človekove pravice, vendar se bojijo, da bo Assange kljub temu hitro izročen ZDA.

Bo sodišče zavrnilo pritožbo Assangea na izročitev ZDA?