Policija je na sedež generalnega tožilca v Karlsruheju pripeljala enega izmed pripadnikov skupine Revolucija Chemnitz. Foto: Reuters
Policija je na sedež generalnega tožilca v Karlsruheju pripeljala enega izmed pripadnikov skupine Revolucija Chemnitz. Foto: Reuters

Tožilci trdijo, da so moški načrtovali napade na tujce, politike in novinarje. Pet od sedmih članov skupine je že 14. septembra v Chemnitzu sodelovalo pri skupinskem napadu na več tujcev, ki so jih poškodovali. Takrat so aretirali 15 moških, med njimi tudi Christiana K., ki naj bi bil vodja skupine, in je ostal v preiskovalnem priporu.

Preprečili napad za dan nemške enotnosti
Oblasti sumijo, da je bil to testni napad. Nov napad je skupina nameravala izvesti 3. oktobra, ko v Nemčiji praznujejo dan nemške enotnosti. V okviru priprav na napad so si moški skušali priskrbeti polavtomatsko strelno orožje, a so preiskovalci to preprečili in jih aretirali. Po dozdajšnjih ugotovitvah so aretirani pripadniki huliganske, skinheadovske in neonacistične scene na območju Chemnitza v vzhodni Nemčiji.

V Chemnitzu so konec avgusta in na začetku septembra potekali protesti skrajne desnice proti tujcem, potem ko je bil tam zaboden 35-letni nemški državljan kubanskega rodu. Dejanja so osumljeni trije prosilci za azil. Na nasilnih protestih so se skrajni desničarji spopadli z njihovimi nasprotniki, ki so prav tako protestirali.

Globok razkol v nemški družbi
Protesti so razkrili globoko delitev v nemški družbi, ki je nastala, potem ko je nemška kanclerka Angela Merkel leta 2015 sprejela odločitev, da v državo sprejme več kot milijon, večinoma muslimanskih, prebežnikov z Bližnjega vzhoda, poroča BBC. Nemčija je sicer v zadnjem letu precej omejila sprejem prosilcev za azil.

AfD in Pegida v Chemnitzu močna
Chemnitz na Saškem je regija, kjer sta protipriseljenska stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) in gibanje Pegida še posebej močna. AfD se je na zveznih volitvah volitvah leta 2017 z 12,6 odstotka prvič prebil v parlament, kjer je še naprej oster kritik migrantske politike kanclerke Merklove.