Armenski vojak v Gorskem Karabahu (fotografija je iz leta 2021). Foto: Reuters
Armenski vojak v Gorskem Karabahu (fotografija je iz leta 2021). Foto: Reuters

Državi sta se dogovorili o "korakih" za normalizacijo odnosov, poroča portal Euronews.

"Republika Armenija in Republika Azerbajdžan delita stališče, da obstaja zgodovinska možnost za dosego dolgo pričakovanega miru na območju," piše v skupni izjavi.

Do izjave je prišlo po pogovorih predstavnikov obeh držav, ki sta se desetletja bojevali za Gorski Karabah. Nadzor nad območjem je v bliskoviti vojaški akciji septembra dokončno prevzel Azerbajdžan.

Po ofenzivi je z območja pobegnilo več kot 100.000 etničnih Armencev. Gorski Karabah je bil sicer mednarodnopravno del Azerbajdžana, a so bili večji deli območja tri desetletja pod nadzorom etničnih Armencev.

Državi sta sprejeli tudi dogovor o izmenjavi vojnih ujetnikov, in sicer po ločenih posredovanjih EU-ja, ZDA in Rusije. Azerbajdžan naj bi tako v skladu "z vrednotami humanizma in kot znak dobre volje" izpustil 32 armenskih vojakov, Armenija pa naj bi v zameno, prav tako v skladu "z vrednotami humanizma in kot znak dobre volje", izpustila dva azerbajdžanska vojaka.

Državi sta dodali, da bosta nadaljevali razprave o ukrepih, ki bi dodatno gradili zaupanje, mednarodno skupnost pa pozivata, naj ju pri tem podpre.

Armenija bo tako podprla potegovanje Azerbajdžana za gostitev podnebnega vrha COP29, in sicer tako, da bo umaknila svojo kandidaturo.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je sporočil, da ga je "preboj", ki ga je označil za ključen korak, "razveselil".