Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po avdienci pri papežu je Stella Assange povedala, da je Frančišek njenemu soprogu poslal pismo marca 2021, v času še posebej težkega obdobja zanj. “Dal mi je izjemno uteho in tolažbo in izjemno hvaležni smo, da je na ta način podal roko naši družini," je povedala za AP. “Razume, da Julian trpi in ga skrbi.”

Assange je že štiri leta v zaporu Belmarsh v Londonu, kjer se bori proti izročitvi ZDA, kjer mu preti do 175 let zapora zaradi obtožb vohunstva, ker je prek Wikileaksa objavil zaupne vojaške in diplomatske depeše.

Pred tem je Assangeu sedem let nudilo azil ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se tako ognil izročitvi Švedski zaradi obtožb spolnega napada. Švedska je svojo preiskavo opustila novembra 2019, a britanski sodniki so vztrajali pri zaporu za Assangea.

Vatikan je potrdil, da se je srečanje zgodilo, a niso objavili nobenih podrobnosti.

Stella Assange s svojo mamo, bratom in otrokoma. Foto: Reuters
Stella Assange s svojo mamo, bratom in otrokoma. Foto: Reuters

Argentinski jezuitski papež je znan po izražanju velike solidarnosti z zaporniki, na svojih obiskih v tujini redno obiskuje zapornike in begunce.

Stella Assange, odvetnica, ki se je z Assangeem poročila v zaporu leta 2022, je dejala, da sta se s Frančiškom pogovarjala v španščini in mu pokazala dve fotografiji s poroke. Dejala je, da jo je avdienca "povsem prevzela", nanjo pa je pripeljala tudi svojo mamo, brata in sinova Gabriela in Maxa, ki sta bila spočeta, ko je bil Assange še na ekvadorskem veleposlaništvu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stella Assange skuša zbrati politično podporo za primer svojega soproga, za katerega jo skrbi, da z njim v zaporu ravnajo nečloveško, njegovo zdravstveno stanje pa naglo slabi.

"Verjamem, da se bo situacija spremenila in vidim, da je veliko ljudi po vsem svetu, ki si prizadevajo za pravičnost in svobodo za mojega soproga," je dejala in pri tem omenila Avstralijo, kjer je več deset politikov pozvalo ZDA, da opusti pregon Assangea.

"Ljudje so si vse bolj enotni, da je to, kar počnejo mojemu soprogu, nehumano, da trpi, da je že štiri leta v zaporu, ker je objavil resnične podatke, ki so razkrili poboje nedolžnih, kriminalne dejavnosti in krivice."