Avstrija namerava močno povečati število zdravstvenih domov. Na fotografiji je vhod v splošno bolnišnico na Dunaju iz leta 2015. Foto: EPA
Avstrija namerava močno povečati število zdravstvenih domov. Na fotografiji je vhod v splošno bolnišnico na Dunaju iz leta 2015. Foto: EPA

Gradnja zdravstvenih domov je eden glavnih ukrepov zdravstvene reforme v Avstriji, s katero bodo poskušali odpraviti pomanjkanje zdravnikov na primarni ravni.

Avstrijska vlada namerava do leta 2025 znatno povišati število zdravstvenih domov. "Število zdravstvenih domov bomo zvišali s 40 na 120," je napovedal kancler Karl Nehammer.

Novi zakon naj bi omogočil tudi pridobivanje evropskih sredstev, za izgradnjo zdravstvenih domov naj bi pridobili okoli 100 milijonov evrov.

Zdravstvene domove bodo smele graditi tudi zvezne dežele, doslej jim je bilo dovoljeno zgraditi največ tri. Novost je tudi ta, da bodo zgradili zdravstvene domove posebej tudi za otroke.

Daljši odpiralni čas, sodelovanje različnih zdravstvenih strok, nadomeščanje dopusta, to naj bi bile glavne prednosti za bolnike in zaposlene.

To si želijo tudi mladi družinski zdravniki, ki s podeželja odhajajo v večja mesta, je povedala mlada zdravnica iz Šmihela na avstrijskem Koroškem Lidija Domej. "Ko si še mlad in pristojen za druge paciente, ti to pomeni zelo veliko. Morda se še ne počutiš tako sposobnega oziroma si želiš videti še več različnih kliničnih slik."

Avstrijski zdravstveni sistem zdravstvenih domov skorajda ne pozna, bolniki lahko obiščejo družinskega zdravnika ali pa bolnišnico.