Mejni prehod v Gornji Radgoni. Foto: BoBo
Mejni prehod v Gornji Radgoni. Foto: BoBo

Kot poroča dopisnica RTV Slovenija z Dunaja Petra Kos Gnamuš, je Avstrija zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov meje poostrila nadzor na mejnih prehodih s Slovenijo in Madžarsko, ob tem pa napovedala podaljšanje kontrol do novembra.

"Postaviti moramo jasna pravila, zato tudi ta akcija, da preprečimo zlorabe azilnega sistema," je dejal avstrijski notranji minister Gerhard Karner.

Slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina je povedal, da je Sodišče Evropske unije pritrdilo temu, za kar si je v svojih aktivnostih prizadevala tudi Slovenija. "Pričakujem, da bo Avstrija spoštovala pravno državo in da bo sodbe sodišča upoštevala," je bil jasen Geržina.

O mejnih kontrolah je sicer sodišče EU-ja prejšnji teden odločalo zaradi pritožbe potnika, ki so ga pristojni organi na mejnem prehodu Šentilj oglobili, ker je zavrnil predložitev potnega lista, saj je menil, da je nadzor v nasprotju s pravom evropske Unije.

"To ima najprej posledice samo za konkreten primer, vemo pa zdaj, da mejne kontrole ne ustrezajo evropskemu pravu, in Avstrija, če je poštena pravna država, bi jih morala nemudoma odpraviti," je primer komentiral odvetnik iz Celovca Rudi Vouk.

Še vedno pa po poročanju Petre Kos Gnamuš mejnega nadzora ni na manjših mejnih prehodih z Avstrijo, zato se številni sprašujejo o smiselnosti poostritev na večjih mednarodnih mejnih prehodih.