Avstrijski kancler je za leto 2021 napovedal izdatne davčne reforme. Foto: EPA

"Vesel sem, da nam je uspelo, da bo državljanom ostalo nekaj več in jim ne bo država jemala vedno več," je ob predstavitvi davčne reforme, ki naj bi jo parlament sprejel poleti, dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Razbremenitev nameravajo uveljaviti postopno, ocenjena pa je na približno 6,5 milijarde evrov po letu 2022, kar je še za dve milijardi več, kot je vlada prvotno načrtovala.

Kot je za Televizijo Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš, namerava vlada znižati stopnjo obdavčitve z dohodnino, znižati prispevke za zdravstveno varstvo za tiste z najnižjimi plačami ter spremeniti področje družinske pomoči.

Avstrija močno znižuje davke

Stopnja obdavčitve z dohodnino naj bi se v spodnjih treh dohodkovnih razredih v letu 2021 oz. 2022 znižala s 25 na 20 odstotkov, s 35 na 30 odstotkov oz. z 42 na 40 odstotkov. Stopnje davka v zgornjih treh dohodkovnih razredih za letne prihodke nad 60.000 evrov bodo ostale nespremenjene, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Znižanja dohodnine bodo veseli tudi tisti z najvišjimi plačami. Tudi za njihov spodnji del plač bodo najprej veljale nižje davčne stopnje, preden bodo višji deli prihodkov obdavčeni z 48, 50 in nad enim milijonom evrov 55 odstotki.

"Na boljšem" več kot pol Avstrijcev

Finančni minister Hartwig Löger je dejal, da bo zaradi davčne reforme na boljšem 4,8 od 8,8 milijona prebivalcev. Kurz je navedel, da bo Avstrijec z bruto mesečnimi prihodki v znesku 1.500 evrov v celotnem letu prejel neto 500 evrov več denarja. V primeru mesečnih prihodkov v znesku 3.000 evrov bruto pa mu bo v denarnici ostalo dodatnih skoraj 1.000 evrov.

Na boljšem pa bo tudi gospodarstvo, saj se bo stopnja davka od dohodkov pravnih oseb do leta 2023 v dveh korakih znižala s 25 na 21 odstotkov.