Avstrija bo vnovič podaljšala izredni nadzor notranje šengenske meje s Slovenijo. Foto: Reuters
Avstrija bo vnovič podaljšala izredni nadzor notranje šengenske meje s Slovenijo. Foto: Reuters

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl, ki prihaja iz vrst Svobodnjakov, je v pismu Evropski komisiji navedel neusihajoče veliko število nezakonitih priseljencev in "latentno grožnjo terorizma", ki je povezana z možnostjo vrnitve borcev iz nekdanje Islamske države iz Sirije in Iraka, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Obmejni nadzor znotraj šengenskega območja naj bi sicer odpravili 11. maja. "Če zdaj ne bi več izvajali nadzora na meji, bi bil to popolnoma napačen signal," je še dejal Kickl.

Avstrija, Nemčija in nekatere druge države v šengenskem območju so notranji nadzor uvedle leta 2015, ko je v Evropo vstopilo več kot milijon prebežnikov. Kot navaja APA, so leta 2015 zabeležili 88.340 prošenj za azil, lani pa 13.400.

Evropska komisija je sicer pozvala k odpravi slabosti na zunanjih mejah šengenskega območja in ponovni vzpostavitvi prostega prehoda meja. Šest šengenskih držav pa je še naprej razširjalo nadzor, pri čemer je navedlo varnostne grožnje in priseljevanje.

Slovenija sicer že dlje časa nasprotuje, da bi Avstrija še naprej izvajala nadzor na avstrijsko-slovenski meji, ker da dobro varuje zunanjo schengensko mejo. To dokazuje tudi majhno število nezakonitih migrantov, ki jih Avstrija vrne Sloveniji, poudarjajo v Ljubljani. Avstrija pa te kritike zavrača.

Avstrija napovedala podaljšanje mejnega nadzora