Foto: Reuters
Foto: Reuters

Da bodo v Avstriji v ponedeljek začele veljati stroge protikoronske omejitve, za kakršne se v tokratnem valu pandemije ni odločila še nobena druga evropska država, je po današnjem srečanju z glavarji zveznih dežel sporočil avstrijski kancler Alexander Schallenberg.

Odločitev za zaprtje je bila, kot je dejal, izredno težka in "neverjetno boleča". Za cepljene in prebolele bo zaprtje trajalo največ 20 dni oziroma do 13. decembra. Nato bo v javnem življenju znova veljalo pravilo PC. Za tiste, ki se proti covidu-19 ne bodo cepili in ga niso preboleli, se bo zaprtje nadaljevalo.

Kljub zaprtju bodo šole in vrtci načeloma ostali odprti, a prisotnost pri pouku ne bo obvezna. Tisti, ki bodo sledili pozivu oblasti in v šolo ne bodo prišli, bodo za to potrebovali le opravičilo staršev in ne zdravniškega potrdila.

Pouku bodo lahko sledili na daljavo, a to ne bo obvezno, bodo pa morali osvojiti predvideno snov. Incidenca okužb je v starostni skupini od pet do 14 let v Avstriji približno dvakrat višja od incidence v celotnem prebivalstvu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trgovci in gostinci: "Zgodovinska katastrofa"

Tudi delo na domu po besedah avstrijskega ministra za delo Martina Kocherja kljub zaprtju ne bo obveza, ampak "priporočilo". Med drugim bo od ponedeljka v vseh notranjih prostorih obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, tudi na delovnem mestu.

Ljudje bodo lahko svoje domove zapustili le izjemoma, na primer za nakup nujnih potrebščin, odhod na delo in v šolo ter za rekreacijo. Še naprej bodo dovoljeni vrhunski športni dogodki, a brez gledalcev. Množičen šport bo obstal.

Na napoved zaprtja, ki pomeni zaprtje vseh nenujnih trgovin in gostinskih lokalov, in to v času pred božično-novoletnimi prazniki, ko je prodaja rekordna, so se predstavniki trgovcev in gostincev že odzvali z besedami, da bo to "zgodovinska katastrofa".

Prva država z obveznim cepljenjem

Vsem pozivom in kampanjam navkljub se je za cepljenje proti covidu-19 doslej odločilo premalo Avstrijcev, je poudaril Schallenberg, zato je nujno popolno zaprtje za vse in zato bo tudi od 1. februarja cepljenje obvezno.

Tudi za ta korak se je Avstrija odločila prva. "Ne želimo še petega vala, šestega ali sedmega vala," je poudaril kancler in dodal, da virus ne bo nikamor izginil, ampak bo ostal.

Tiste, ki se tudi po 1. februarju ne bodo hoteli cepiti, naj bi sicer doletele le upravne kazni, a podrobnosti še usklajujejo.

Kot je še nadaljeval kancler, se zaveda, da od cepljenih zahtevajo "ogromno". "Ker jih je bilo preveč nesolidarnih, bodo morali zdaj tudi cepljeni nase prevzeti stroge omejitve. V tej državi imamo preveč političnih sil, ki se glasno borijo proti cepljenju," je opozoril in jih obtožil "atentata na zdravstveni sistem".

Ta kritika je letela predvsem na desne svobodnjake (FPÖ), ki javno nastopajo proti cepljenju. Vodja FPÖ-ja Herbert Kickl se je na napovedane ukrepe, še posebej glede obveznega cepljenja, odzval z besedami, da "Avstrija z današnjim dnem vstopa v diktaturo". Kickl je bil pred kratkim sam pozitiven na testiranju na novi koronavirus.

V Avstriji je z vsemi odmerki cepljenih 64,8 odstotka prebivalcev, kar je ena najnižjih ravni v zahodni Evropi.

V Avstriji je polno cepljenih 64,8 odstotka prebivalcev. Foto: Reuters
V Avstriji je polno cepljenih 64,8 odstotka prebivalcev. Foto: Reuters

Zaprtje javnega življenja tudi v delih Bavarske

Tudi na Bavarskem bodo na epidemično huje prizadetih območjih uvedli zaprtje javnega življenja, je napovedal ministrski predsednik Markus Söder po seji deželne vlade. Po vsej deželi so obenem odpovedali božične sejme, širijo tudi pogoj PC (prebolelost ali cepljenost).

Söder je pojasnil, da je v bavarskih bolnišnicah 90 odstotkov bolnikov necepljenih. "Biti necepljen predstavlja resno grožnjo," je dodal po poročanju nemškega tednika Spiegel.
Zaprtje javnega življenja bo na Bavarskem veljalo za okrožja, kjer je sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev več kot 1000. Teh je trenutno osem. Izjema bo veljala za vrtce, šole in trgovino.

Za necepljene pa bo v praksi po vsej deželi veljalo zaprtje, je napovedal Söder. To nameravajo doseči z večjo razširjenostjo pogoja dostopa samo za prebolele ali cepljene. Dodatno bodo omejili stike za necepljene, saj se bodo lahko v tem primeru srečavali le z največ petimi ljudmi iz dveh gospodinjstev.

Kulturne in športne dejavnosti se bodo lahko izvajale le še ob 25-odstotni zasedenosti in pravilu PC plus, kar pomeni, da morajo prebolevniki in cepljeni predložiti tudi negativen izvid na novi koronavirus. Klubi, bari in drugi nočni lokali bodo morali biti zaprti najmanj tri tedne.

Pravilo PC za zdaj ne bo veljalo za trgovine, bodo pa omejili število potrošnikov v njih. Gostinski lokali bodo lahko po novem delovali do 22. ure.

Ukrepi naj bi predvidoma trajali do sredine decembra, je še pojasnil Söder. Predlog deželne vlade bodo predvidoma v torek potrdili v deželnem parlamentu.

Zapiranje tudi v deželah Saška in Hessen

Za zapiranje javnega življenja so se zvečer odločili tudi v deželah Saška na vzhodu in Hessen na zahodu Nemčije, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Na Saškem bodo zaprli vse rekreacijske centre, še naprej pa bodo zaprti bari in klubi. Božični sejmi so odpovedani, bodo pa ostale odprte kulturne ustanove in knjižnice, je odločila saška deželna vlada.

V Hessnu bodo od sredine prihodnjega tedna uvedli pogoj PC za dostop do notranjih prostorov v restavracijah in športnih dvoranah ali kulturnih ustanovah, je odločila deželna vlada pod vodstvom Volkerja Bouffierja.

Poleg tega bodo razširili tudi obvezno uporabo mask na učence in študente v razredih in predavalnicah. Maske bodo obvezne tudi v hotelih, gledališčih in kinematografih. V diskotekah, barih in prostorih za prostitucijo pa bo treba imeti dokazilo PCT. Ukrep naj bi v tej deželi veljal najmanj do 23. decembra.

Kdo bo sledil?

Številne druge evropske države v času strmega porasta okužb razmišljajo o podobnih ukrepih.

Slovaški premier Eduard Heger je že napovedal, da bi se država za necepljene lahko zaprla v ponedeljek (cepljenih je 42,7 odstotka), Češka (cepljenih 58,2 odstotka) pa prav tako omejuje dostop necepljenim do vrste ustanov.

Nizozemska, kjer je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni polno cepljenih slabih 69 odstotkov prebivalstva, pa je prejšnji konec tedna uvedla delno zaprtje.

Avstrijska vlada močno poostrila ukrepe za zajezitev epidemije
V Italiji za čedalje več okuženih krivijo tudi prehajanje čez mejo