Ustaški simboli so prisotni na spominski slovesnosti v Pliberku. Foto: Reuters
Ustaški simboli so prisotni na spominski slovesnosti v Pliberku. Foto: Reuters
Pliberk
Avstrijska policija je letos na podlagi zakona o prepovedi poveličevanja nacizma v Pliberku prijela sedem ljudi - šest hrvaških državljanov in enega slovenskega. Foto: Reuters

Seznam prepovedanih simbolov je od nastanka leta 2014 precej kratek. Trenutno so na njem le simboli skrajnih skupin Islamska država in teroristične mreže Al Kaida ter drugih skupin, ki so povezane z njima.

Zdaj bodo na seznam vključili tudi tiste organizacije, "ki se pripisujejo političnemu islamu in drugim ideologijam, ki spodbujajo nasilje, ter so v nasprotju s temeljnimi vrednotami demokracije", so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočili z avstrijske vlade.

V prihodnje bodo tako med drugim prepovedani simboli turške nacionalistične organizacije Sivi volkovi, ustašev, Delavske stranke Kurdistana (PKK) in palestinskega gibanja Hamas. Tudi simboli drugih skupin, ki so v pravnih aktih Evropske unije navedene kot teroristične organizacije, bodo prepovedani. V vladi so poudarili, da prepoved uporabe simbolov ni usmerjena proti verskim simbolom.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je ocenil, da se z ukrepom borijo proti radikalizaciji in terorizmu. Hrvaškemu novinarju je na postavljeno vprašanje sicer zagotovil, da to ne pomeni, da ima Avstrija z ustaši resne težave, in poudaril, da ukrep ni usmerjen proti Hrvaški.

Kritiki opozarjajo, da niso zajeli vseh simbolov
Protinacionalistična organizacija AK Pliberk/Bleiburg medtem opozarja, da prepoved ne vsebuje vseh ustaških simbolov, ki jih je videti na vsakoletni spominski slovesnosti v Pliberku. Tradicionalna pliberška slovesnost pod pokroviteljstvom sabora poteka v spomin na povojne poboje večinoma ustaških vojakov, ki so jih zavezniške sile 15. maja 1945 pri Pliberku predale jugoslovanskim partizanom.

AK Pliberk/Bleiberg trdi, da bi morali prepovedati tudi ustaško šahovnico – vojni simbol Hrvaških obrambnih sil (HOS), ki so pod ustaškim grbom in geslom "Za dom pripravljeni" sodelovale v vojni na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini – ter zastavo Neodvisne države Hrvaške (NDH), zaveznico nacističnega režima med drugo svetovno vojno, poroča Balkan Insight.

"Če bo avstrijska vlada prepovedala le simbol ustaške granate in dovolila ustaško šahovnico HOS-a ter zastavo NDH-ja, se slovesnost v Pliberku ne bo veliko spremenila," so še sporočili iz organizacije.

Zakon v veljavo marca prihodnje leto
Predlog reforme zakona morajo zdaj še pregledati, a vlada načrtuje, da bo v veljavi od 1. marca prihodnje leto. Po poročanju hrvaške regionalne televizije N1, je predvidena kazen za uporabo prepovedanih simbolov 4.000 evrov ali enoletna zaporna kazen.