Foto: EPA
Foto: EPA

Medtem pa so na ministrstvu za obrambo že napovedali več vlaganj v vojsko.

Avstrija je nevtralna država od leta 1955. Vlada pa je vsakršno razpravo o spremembi tega statusa doslej zatrla že v kali.

Tudi v najnovejši razpravi, ki so jo z odprtim pismom odprle znane osebnosti s področja politike, znanosti, gospodarstva in celo kulture, ministrica za evropske zadeve Karoline Edtstadler vztraja pri dosedanjih stališčih vlade. Da mora Avstrija ostati nevtralna, saj gre za mir in blaginjo in za njen ugled, saj je sedež številnih pomembnih institucij.

A podpisani pod odprtim pismom vztrajajo, da bi morala vlada oblikovati neodvisno skupino strokovnjakov, ki bi jo ustanovil avstrijski zvezni predsednik Alexander van der Bellen, pri tem pa bi sodelovala tudi širša javnost, tako bi prišli do sprejetja nove varnostne strategije in povezovanja z Natom.

Opozarjajo, da je trenuten položaj nevzdržen in nevaren, in poudarjajo, da gre pri tem za iluzijo, da lahko Avstrija ostane takšna, kot je, torej, da se ne vmešava in da hkrati preživi z malo denarja za vojsko.

Avstrija razmišlja o nakupu lovskih letal

Medtem pa je ministrstvo za obrambo že napovedalo posodobitev oklepnih sil zvezne vojske, za 170 vozil bodo skupno vložili 560 milijonov evrov, včeraj pa je obrambna ministrica Klaudia Tanner za časnik Oberösterreichische Nachrichten potrdila, da razmišljajo tudi o nakupu več bojnih letal.

Avstrijska vojska bo prejela dodatna sredstva in bo lahko šla v nove nabave potrebnega orožja in opreme, zato se po besedah Tannerjeve postavlja vprašanje, ali ne bi z dodatnimi proračunskimi sredstvi povečali tudi števila lovcev prestreznikov, ki jih ima država na voljo.

Na vprašanje, ali to pomeni, da ne bo ostalo le pri 15 eurofighterjih, ki jih trenutno ima na voljo avstrijska vojska, je odgovorila pritrdilno in dodala, da se to sedaj preverja. Vendar pa naj bi v prvem koraku, kot je bilo že večkrat napovedano, vložili 1,6 milijarde evrov med drugim v zmogljivosti obstoječih eurofighterjev, je pojasnila.