Dunaj. Foto: Shutterstock
Dunaj. Foto: Shutterstock

Zadnje javnomnenjske raziskave v Avstriji kažejo na vnovični vzpon avstrijske desnice. Avstrijsko svobodnjaško stranko bi, če bi bile volitve to nedeljo, volilo 28 odstotkov vprašanih, drugo mesto bi pripadalo socialdemokratski stranki z 22 odstotki glasov, tretje pa ljudski stranki z 20-odstotno podporo. Na četrtem mestu bi bila s približno 10-odstotno podporo stranka Neos in na petem z devetimi odstotki Zeleni.

In kakšno koalicijo bi Avstrija lahko dobila po volitvah. Vodja humanističnega inštituta na Dunaju Daniel Witzeling: "Po eni strani, če se bo to računsko sploh izšlo, bi Avstrija lahko dobila veliko koalicijo med ljudsko in socialdemokratsko stranko, če bo ta na prvem mestu, s partnerjema Neosom ali Zelenimi, po drugi pa, če bo zmagala svobodnjaška stranka, bi lahko prišlo do rdeče-modre oziroma še bolj verjetno do črno-modre koalicije."

Svobodnjaki so po javnomnenjskih raziskavah sicer na prvem mestu že nekaj mesecev. Avstrijce pa je zanimalo tudi to, ali se bo v politiko vrnil nekdanji kancler Sebastian Kurz, ki mu je sicer sodišče prisodilo osem mesecev pogojne zaporne kazni. "Obsodba Kurza nima več vpliva, Kurz ni več v ospredju, karizma in romantika sta mimo, čeprav Kurz tega ne vidi tako," meni Witzeling.

Glavne teme predvolilnega boja so podražitve, migracije in zeleni prehod.