Doskozil je bil avstrijski obrambni minister od januarja 2016 do decembra 2017. Foto: AP
Doskozil je bil avstrijski obrambni minister od januarja 2016 do decembra 2017. Foto: AP

Doskozil je na izrednem kongresu v Linzu tako premagal župana Traiskirchna Andreasa Bablerja, ki ga je podprlo 46,8 odstotka delegatov. Preostali glasovi so bili neveljavni. Tretji kandidat Berthold Felber ni prejel nobenega glasu.

Na čelu SPÖ-ja bo Doskozil nasledil Pamelo Rendi-Wagner, ki ni ponovno kandidirala, ker je v anketi med člani pred kongresom zasedla šele tretje mesto za Doskozilom in Bablerjem. Tako kot vsi nekdanji predsedniki se ni udeležila konference stranke. 52-letna zdravnica je že napovedala umik iz politike.

Doskozil je v govoru po izvolitvi poudaril, da so njegove življenjske sanje biti na čelu avstrijskih socialdemokratov. Izrazil je željo, da bi stranka pod njegovim vodstvom pred prihodnjimi volitvami postala najboljša v Avstriji.

Obenem je že obljubil, da SPÖ ob morebitni zmagi na volitvah ne bo šel v koalicijo s svobodnjaki (FPÖ), ki so po njegovih besedah razdelili Avstrijce glede vprašanja migracij in pandemije covida-19. Izključil je tudi možnost koalicije z ljudsko stranko (ÖVP). Kot je pojasnil, ima s to stranko izkušnje tako na Gradiščanskem kot tudi na zvezni ravni in izkazalo se je, da se vedno želi zgolj obdržati na oblasti.

"Postati moramo tako močni, da bomo lahko ustvarili to koalicijo treh strank," je dejal in pojasnil, da si prizadeva za to, da bi bili v prihodnji avstrijski vladi poleg SPÖ-ja še Zeleni in stranka Neos.