Ograja, kakršno želi na vzhodu EU-ja postaviti avstrijski kancler. Foto: Reuters
Ograja, kakršno želi na vzhodu EU-ja postaviti avstrijski kancler. Foto: Reuters

Nehammer je za nemški časopis dejal, da bi morala biti ograja "zelo visoka in segati globoko v zemljo, mora biti pa tudi strogo nadzorovana tako iz tehničnega kot kadrovskega vidika," saj da je le tako moč zaustaviti nezakonite migracije.

Pojasnil je, da bodo svoje znanje delili z drugimi državami v EU-ju, kot je Bolgarija. Strogo nadzorovana zunanja meja EU-ja je po njegovem mnenju "nujna za prosto schengensko območje in obrambo pred terorizmom".

Sorodna novica Zid na ameriško-mehiški meji: zaostrena retorika, stara politika

Nehammer je sicer že večkrat pozval h gradnji ograj na zunanjih mejah EU-ja, v zvezi s prihodnjim vrhom Evropskega sveta na to temo pa je dejal, da je razvoj migracij dramatičen.

Po njegovih besedah je namreč na Bližnjem vzhodu več milijonov beguncev in migrantov, nekateri izmed njih pa so v nedavnem potresu v Turčiji in Siriji ponovno izgubili vse.

Njegove izjave so že kritizirali opozicijski socialdemokrati (SPÖ). Predstavnik SPÖ-ja za varnost Reinhold Einwallner je Nehammerja in njegovo stranko ÖVP obtožil, da se ukvarjajo le s slogani in ne z rešitvami. Po mnenju socialdemokratov je namreč potrebna sprememba azilnega sistema na ravni Unije, to pa naj bi Nehammerjeva Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) po besedah Einwallnerja blokirala.

Opozicijski skrajno desni svobodnjaki (FPÖ) pa so pozvali k strožjim ukrepom na avstrijskih mejah. Vodja FPÖ-ja Herbert Kickl je dejal, da bi moral kancler nehati prelagati odgovornost na EU. Po mnenju svobodnjakov je namreč nujno, da se zamrznejo postopki za azil, Avstrija pa mora postati "trdnjava," še navaja APA.