Kancler Kurz ni zavlačeval in je tako rekoč takoj predlagal predčasne volitve. Foto: Reuters
Kancler Kurz ni zavlačeval in je tako rekoč takoj predlagal predčasne volitve. Foto: Reuters

Stracheja bo na čelu skrajno desne svobodnjaške stranke nadomestil zdajšnji minister za infrastrukturo Norbert Hofer. "V nobenem pogledu si ne želim, da bi moje napačno vedenje povzročilo padec vlade," je dejal na tiskovni konferenci.

Medtem je kancler Sebastian Kurz predsedniku države Alexandru Van der Bellnu predlagal razpis predčasnih volitev. Zavzel se je, da bi bile volitve čim prej. Van der Bellen je idejo predčasnih volitev podprl, saj so odgovorni po njegovih besedah prelomili zaupanje, ki so ga dobili, kar pa je nespoštljivo do državljanov. "Tega nespoštovanja ne dopuščam," je dejal predsednik.

Van der Bellen: Tega nespoštovanja ne dopuščam

Avstrijski predsednik Van der Bellen je potrdil, da sta s Kurzem govorila o predčasnih volitvah, in napovedal, da bosta v nedeljo na nadaljnjih pogovorih določila naslednje korake.


Poudaril je, da so odgovorni prelomili zaupanje, ki so ga dobili, kar pa je nespoštljivo do državljanov. "Tega nespoštovanja ne dopuščam," je dejal. "Avstrijskemu ljudstvu mora biti omogočeno, da se lahko zanese na integriteto vlade, integriteto nosilcev odgovornosti in integriteto institucij," je še dejal v odzivu na korupcijski škandal, v katerega se je zapletel zdaj že nekdanji podkancler.


"Zdaj moramo storiti, kar je treba, da se znova vzpostavi zaupanje," je poudaril. Ponovna vzpostavitev zaupanja pa je v tem primeru mogoča samo z novimi volitvami, je še dejal avstrijski predsednik.

Kurz: Dovolj je dovolj

"Dovolj je dovolj," pa je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA škandal komentiral avstrijski kancler. Poudaril je, da na današnjih pogovorih s koalicijskimi partnerji svobodnjaki ni dobil vtisa, da imajo poleg odstopa Stracheja in vodje poslanske skupine Johanna Gudenusa resnično voljo za spremembe v stranki na vseh ravneh. To bi bilo po njegovih besedah več kot potrebno.

"Resen del tega (videa) je bil odnos do zlorabe oblasti, do ravnanja z davkoplačevalskim denarjem in do medijev v tej državi," je še povedal in dodal, da ga je ta posnetek osebno prizadel, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Za Kurza je bil ta škandal zadnji žebelj v krsto avstrijske desne vlade. "Čeprav se nisem javno odzval, so bile številne situacije, ki sem jih težko požrl," je povedal o približno leto in pol dolgem vladanju skupaj z FPÖ-jem.

V zadnjih mesecih so se odnosi med kanclerjevo ljudsko stranko in svobodnjaki tudi javno večkrat zaostrili. FPÖ se je znašel pod pritiskom ÖVP-ja oziroma Kurza, potem ko so se v medijih pojavila poročila o njihovih domnevnih povezavah s skrajno desnim gibanjem identitarcev.

Vodja ljudske stranke je poleg tega ostro obsodil tudi rasistično pesem, ki jo je objavila lokalna podružnica svobodnjakov v Braunauu v Zgornji Avstriji, v kateri je prebežnike primerjala s podganami.

Avstrija: Afera prinesla predčasne volitve
Pred kanclerjevim uradom na Dunaju se je zbralo več tisoč protestnikov, ki zahtevajo predčasne volitve. Nekateri so opominjali na nacistične korenine Strachejevih svobodnjakov. Prvi predsednik stranke, ustanovljene leta 1956, je bil Anton Reinthaller, nekdanji nacistični funkcionar in častnik SS-a. Foto: EPA
Pred kanclerjevim uradom na Dunaju se je zbralo več tisoč protestnikov, ki zahtevajo predčasne volitve. Nekateri so opominjali na nacistične korenine Strachejevih svobodnjakov. Prvi predsednik stranke, ustanovljene leta 1956, je bil Anton Reinthaller, nekdanji nacistični funkcionar in častnik SS-a. Foto: EPA

Odstopil tudi vodja poslanske skupine FPÖ-ja

Za odstop z vseh funkcij v stranki in mesta vodje poslanske skupine FPÖ-ja se je odločil tudi Gudenus, ki je bil s Strachejem na omenjenem srečanju in je bil prav tako ujet na posnetku.

Avstrijske opozicije odstopa Stracheja in Gudenusa nista zadovoljila. Opozicijske stranke so zahtevale, da odgovornost prevzame kancler Sebastian Kurz, nekatere stranke pa so pozivale h koncu vladne koalicije.

"Ta vlada je s tem propadla. Zdaj je na vrsti Sebastian Kurz," je povedal poslanec socialdemokratov (SPÖ) Thomas Drozda. "On mora Avstrijkam in Avstrijcem priznati, da je vlada propadla, in prevzeti vso odgovornost za ta kaos. On je Avstrijo pripeljal v to katastrofalni položaj in na kocko postavil stabilnost države," je poudaril.

Vodja poslanske skupine stranke Jetzt Bruno Rossmann je Kurza pozval, naj konča delovanje koalicije, v kateri so njegova ljudska stranka in svobodnjaki.

Za stranko Neos pa je medtem škandal zgolj vrh ledene gore. Vodja Neosa Beate Meinl-Reisinger je kanclerja pozvala, naj pojasni financiranje njegovega ÖVP-ja.

Strache: Bil sem pijan in hotel biti mačo

Strache sicer trdi, da ni prekršil nobenega zakona, a je priznal, da gre za "zelo neprijetno afero". Svoji ženi in podpornikom se je opravičil, da se je "pod vplivom alkohola vedel kot mačo", kar je bilo deloma posledica tega, "da je hotel narediti vtis na privlačno žensko". "Vedel sem se kot najstnik," je povedal.

Še vedno ni znano, kdo mu je nastavil domnevno past in posnel srečanje, ki je trajalo več ur. Strache je za to okrivil "kriminalna omrežja", incident pa je označil za "politični atentat" na avstrijsko desno vlado.

Sedemurni videoposnetek

Afero Ibiza sta razkrinkala nemški časopis Süddeutsche Zeitung (SZ) in tednik Der Spiegel, ki sta se dokopala do kar sedemurnega videoposnetka, ki naj bi bil posnet julija 2017 na španskem otoku Ibiza. Nemška časopisa ne želita razkriti vira, ki jima je izročil videoposnetek, trdita pa, da sta preverila njegovo avtentičnost.

Na njem se pojavijo vodja avstrijskih svobodnjakov FPÖ Heinz-Christian Strache, njegova žena in kolega iz stranke FPÖ Johan Gudenus, ki pijejo in se pogovarjajo z domnevno ruskim parom v vili na španskem otoku.

Mediji so v javnosti objavili minutni povzetek pogovora, iz katerega je mogoče razbrati, da je Strache, čigar stranka je mesec dni po tem dogodku na volitvah postala koalicijski partner desne vlade kanclerja Sebastiana Kurza, sogovornici ponujal poslovne ponudbe v zameno za utrditev političnega položaja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ).

V Avstriji želela vlagati denar sumljivega izvora

Kot poroča nemški portal Deutsche Welle (DW), naj bi bila ženska, ki se je predstavila kot Aljona Makarova, nečakinja ruskega oligarha, Stracheju pa je večkrat dejala, da želi v Avstriji vložiti več milijonov evrov. Ob tem ni skrivala, da je izvor denarja sumljiv. Med drugim naj bi jo zanimal nakup 50 odstotkov delnic največjega avstrijskega časopisa Kronen Zeitung, da bi dosegla svobodnjakom naklonjeno poročanje in FPÖ-ju pomagala utrditi politično moč.

Strache je že pri 15 letih navezal stike z desničarskimi krogi v Avstriji, pozneje se je včlanil v FPÖ in pri 21 letih postal najmlajši okrajni svetnik na Dunaju. Leta 1996 je postal član dunajskega deželnega zbora. Član vodstva FPÖ-jo na zvezni ravni je postal leta 2004, leto pozneje pa je bil izvoljen za predsednika svobodnjakov. Foto: EPA
Strache je že pri 15 letih navezal stike z desničarskimi krogi v Avstriji, pozneje se je včlanil v FPÖ in pri 21 letih postal najmlajši okrajni svetnik na Dunaju. Leta 1996 je postal član dunajskega deželnega zbora. Član vodstva FPÖ-jo na zvezni ravni je postal leta 2004, leto pozneje pa je bil izvoljen za predsednika svobodnjakov. Foto: EPA

Denar bi oprali prek humanitarne organizacije

Aljona Makarova je v pogovoru večkrat ponovila, da želi v Avstriji investirati sto milijonov evrov. Strache ji je svetoval, da bi bilo dobro denar nakazati na račun humanitarne organizacije, nato pa bi ga preusmerili na račun stranke. Imena organizacije pri tem ni navedel, je pa sogovornici zagotovil, da so podobno storili že "zelo bogati ljudje", ki so organizaciji nakazali od pol milijona do dveh milijonov evrov.

Pri tem naj bi bilo na posnetku jasno slišati Strachejevo navajanje imen nekaterih domnevnih donatorjev, kot so Gaston Glock, nemška milijarderka Heidi Horten, avstrijski nepremičninski mogul Rene Benko in podjetje, ki proizvaja igralne avtomate Novomatic. Vsa omenjena podjetja so že zanikala vpletenost v finančne malverzacije, poroča DW.

Strachejev odstop protestnikov ni zadovoljil. Zahtevali so predčasne volitve. Foto: EPA
Strachejev odstop protestnikov ni zadovoljil. Zahtevali so predčasne volitve. Foto: EPA

Nadzor medijev po vzoru Orbana

Strache naj bi ženski celo dejal, da želi avstrijsko medijsko krajino preoblikovati na način, kot je na Madžarskem to storil Viktor Orban. Sogovornici naj bi obljubil, da bi ob morebitni zmagi FPÖ-ja na volitvah država prekinila pogodbe z gradbenim podjetjem Strabag in jih podpisala z njenimi podjetji.

Zdaj že nekdanji vodja FPÖ-ja je bil pri tem jasen, da bi njeno podjetje lahko napihnilo cene v zameno za dobiček. Namignil naj bi tudi, da bi prekinili več drugih monopolnih pogodb z državo in jih podelili njenim podjetjem.

Spiegel: Videoposnetek je bila past

Ženska na videoposnetku je govorila rusko in angleško. Kot poroča Spiegel, pa je "jasno vidno, da je bil videoposnetek past". Ko sta obe časopisni hiši Stracheja seznanili z objavljenim gradivom, ta avtentičnosti posnetka ni zanikal. Dejal je le, da je bilo to "izjemno sproščeno počitnikovanje", snidenje pa "izključno zasebne narave".

Strache odstopil zaradi afere Ibiza

Na sestanku na Ibizi sicer ni bilo sklenjenega nobenega dogovora, poroča portal RT, ki dodaja, da je avstrijski časopis Kronen Zeitung res zamenjal lastnika, in sicer jeseni 2018, kupec pa je bil Avstrijec Benko, ki je za Spiegel zatrdil, da je bil vzgib nakupa komercialne narave.

Strache je član vodstva FPÖ-ja na zvezni ravni od leta 2004, leto pozneje pa je bil izvoljen za predsednika svobodnjakov. Takrat so svobodnjaki med avstrijskimi volivci uživali le nekaj odstotkov podpore, po parlamentarnih volitvah oktobra 2017 pa so postali tretja najmočnejša stranka v državi.

Zakaj je posnetek objavljen šele zdaj

Kdo je posnel videoposnetek in zakaj je bil objavljen šele dve leti pozneje, ni znano. Svobodnjaki so že napovedali pravno ukrepanje zaradi nezakonitega snemanja. Generalni sekretar stranke Christian Hafenecker je ob tem poudaril, da je bil video objavljen tik pred evropskimi volitvami prihodnji teden, in spomnil na "umazano kampanjo" pred parlamentarnimi volitvami leta 2017. "Ker je bil videoposnetek posnet na nedovoljen način, bomo zaradi tega ukrepali," so sporočili. Primer preverjajo tudi državi tožilci, ki se še odločajo, ali bodo sprožili postopek.