Rudi Vouk. Foto: BoBo
Rudi Vouk. Foto: BoBo

Še pred dobrim tednom dni je predsednik koroške svobodnjaške stranke Erwin Angerer pojasnjeval, da njihov podmladek s spletno objavo "Umaknimo socialdemokratsko stranko in ustavimo slovenizacijo Koroške" ni želel napasti manjšine, temveč le opozoriti na nasprotovanje svobodnjakov glede širitve dvojezičnih sodišč.

"Ne želimo, da dvojezična sodišča postanejo sodišča v Celovcu, Beljaku in Velikovcu, to je naše politično stališče," je dejal Angerer.

Avstrijsko ministrstvo za pravosodje je namreč že pred časom napovedalo reformo dvojezičnega sodstva. Čeprav se je Angerer od izjave mladih distanciral, pa so zdaj avstrijski mediji objavili, da so tudi svobodnjaki imeli v obtoku letak s stavkom "Nobenega nadaljnjega slovenjenja naše domovine". To so v stranki potrdili, vendar so znova zatrjevali, da gre zgolj za nasprotovanje novim dvojezičnim sodiščem. Letaka sicer ni več v obtoku. Kot poudarja predsednik društva slovenskih pravnikov Rudi Vouk, je reforma zaradi volilnega boja popolnoma zastala. "In očitno se pred volitvami nobena stranka ne upa lotiti te teme. Predvsem koroški glavar stoji na zavori, kajti za reformo potrebuje vlada tudi glasove socialdemokratske stranke," je dejal Vouk.

Vlada bi namreč potrebovala dvotretjinsko večino. Manjšinci razpravo o tem seveda pričakujejo takoj po volitvah.

Slovenska narodna skupnost še vedno razburjena zaradi objave svobodnjakov