Turistični sektor je v zadnjem času prizadelo več težav. Foto: AP
Turistični sektor je v zadnjem času prizadelo več težav. Foto: AP

Ob omenjenem se spoprijemajo s pomanjkanjem delovne sile, še vedno močno občutijo tudi posledice epidemije covida-19.

Epidemija covida-19 je na področju delovne sile v turizmu in gostinstvu v Avstriji pustila vidne posledice. Kot pravi predsednik slovenske gospodarske zveze iz Celovca Benjamin Wakounig, primanjkuje predvsem kuharjev, natakarjev ter pomožnih delavcev. "Vzrok je tudi v tem, da so bile med koronakrizo vse te dejavnosti zaprte, zato so se kuharji in podobni poklici zamenjali ali pa so šli zaposleni v druge poklice," je dejal.

Delovno silo iščejo predvsem v tujini, denimo v Sloveniji, na Hrvaškem, na zahodnem Balkanu. Računajo tudi na begunce iz Ukrajine. Lastnik apartmajev ob Klopinjskem jezeru Michael Lipnik je dejal, da v okolici tega turističnega središča delovno silo išče že skoraj vsak drugi turistični obrat. "Malo manjša težava je morda pri družinskih obratih, ki imajo delovno silo v družini. Če pa je treba imeti veliko osebja za gostinski obrat, bo to velik problem," je opozoril.

Zaradi podražitve energentov in hrane se podražitve obetajo tudi v turizmu, je še poudaril Wakounig: "Če greste danes v restavracijo, je vse dražje, začenši s hrano, pijačo in vsemi drugimi stroški. Iz tega moramo sklepati, da se bodo cene brez dvoma zvišale, saj mora vsak gastronom na koncu imeti pozitiven izkupiček."

Po drugi strani pa zaradi zamud pri dobavi v industriji, ki so posledica vojne, vedno več, že okoli 50.000 delavcev, v Avstriji dela s skrajšanim delovnim časom.