Avstrijski turistični sektor je sicer visoko razvit. Foto: EPA
Avstrijski turistični sektor je sicer visoko razvit. Foto: EPA

Čeprav je bila slovenska severna soseda glede na število prebivalcev do koronske krize med najuspešnejšimi turističnimi državami na svetu, bo pot do normalizacije razmer še dolga. Avstrija je bila namreč vse od drugega polletja 2020 med državami z najstrožjimi omejitvami – štirikrat so delno zapirali javno življenje, daljše obdobje je bila turistična infrastruktura obiskovalcem skoraj popolnoma nedostopna, strogi pogoji so veljali tudi za goste iz tujine.

V zimski sezoni 2020/2021 je turizem praktično v celoti obstal, dovoljeni so bili le službena potovanja in terapije v zdraviliščih. Iztekajoča se zimska sezona, ko so z izjemo krajšega obdobja ob koncu leta 2021 omejitve bistveno manj stroge, pa je tako občutno boljša kot lanska. Avstrijski turistični ponudniki so med novembrom in februarjem poročali o 33,2 milijona prenočitev, kar je za 29,7 milijona več kot v prejšnji sezoni, a je vseeno 38 odstotkov manj kot v predkoronskem času. Število prihodov turistov je naraslo za 7,3 milijona – na osem milijonov.

"Avstrijski turizem se po koronski krizi pobira le počasi," je zapisal generalni direktor Statistik Austria Tobias Thomas. Predvsem februarske številke kažejo na preobrat – v tradicionalno najmočnejšem zimskem mesecu so našteli 13,6 milijona prenočitev, kar je 12,7 milijona več kot lani in le še za 24 odstotkov manj kot februarja 2019. V dveh mesecih skupaj je bilo v Avstriji 5,5 milijona turističnih prihodov in 23,8 milijona prenočitev. Zadnja številka za 28 odstotkov zaostaja za tisto iz prvih dveh mesecev leta 2019.

Okrevanje visoko razvitega turističnega sektorja bo trajalo

Ob koncu februarja je sledila ruska invazija v Ukrajino, za zdaj pa še ni znano, kakšne bodo njene posledice na avstrijski turizem. Turistični delavci po Evropi sicer na spomladansko in poletno sezono gledajo z negotovostjo, predvsem ko gre za turiste iz drugih delov sveta.

Okrevanje turizma in gostinstva naj bi bil po napovedih ekonomskih inštitutov Wifo in IHS glavni dejavnik rasti avstrijskega BDP-ja v tem letu, saj je predvsem predelovalni sektor pod velikim pritiskom zaradi cenovnih pretresov in težav v dobavnih verigah. Turizem in gostinstvo se sicer v predkrizne okvire po pričakovanjih ne bosta vrnila niti v letu 2023.