Sestreljeni helikopter v Araratu. Fotografijo je objavilo armensko ministrstvo za krizne situacije. Foto: Reuters
Sestreljeni helikopter v Araratu. Fotografijo je objavilo armensko ministrstvo za krizne situacije. Foto: Reuters

Azerbajdžansko zunanje ministrstvo je v izjavi sporočilo, da so ruski helikopter sestrelili "po nesreči", in Rusiji izreklo opravičilo ter izrazilo pripravljenost na plačilo kompenzacije.

Rusko obrambno ministrstvo je predhodno sporočilo, da je bil ruski helikopter MI-24 sestreljen z območja azerbajdžanske eksklave Nahičevan. Uvedli so preiskavo, da bi ugotovili, kdo je odgovoren za sestrelitev.

Armenske reševalne službe so sporočile, da je bil helikopter sestreljen nad gorovjem Ararat, nato pa so ga zajeli plameni. Umrla sta dva člana posadke, eden je ranjen.

Azerbajdžanska vojska je pred kratkim sporočila, da je
Azerbajdžanska vojska je pred kratkim sporočila, da je "osvobodila" Šuši. Na fotografiji azerbajdžanska zastava v bližini mesta. Foto: Reuters

Spopadi v Gorskem Karabahu se nadaljujejo

Armenija se je v zadnjih tednih z Azerbajdžanom zapletla v vojno na območju Gorskega Karabaha, območja na ozemlju Azerbajdžana, a pod nadzorom etničnih Armencev. Vojna je do zdaj zahtevala večje število smrtnih žrtev.

Sile etničnih Armencev so priznale izgubo drugega največjega mesta v pokrajini Šuši oz. Šuša, ki je od prestolnice Stepanakert oddaljeno 15 kilometrov. Azerbajdžanske sile naj bi bile Stepanakertu vse bližje.

Rusijo organizacija pogodbe o kolektivni varnosti zavezuje k obrambi Armenije, če bi ta bila napadena. Moskva je sicer v preteklosti pojasnila, da pogodba velja zgolj za armenske cilje na ozemlju Armenije.