Mesto (Šuši) je strateškega pomena za obe strani. Foto: Reuters
Mesto (Šuši) je strateškega pomena za obe strani. Foto: Reuters

"Z velikim ponosom in veseljem sporočam, da je bilo mesto Šuša osvobojeno izpod armenske zasedbe," je v govoru po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Alijev.

Šuša, drugo največje mesto v Gorskem Karabahu, ki mu Armenci pravijo Šuši, leži 15 kilometrov južno od glavnega mesta Stepanakert in je strateškega pomena za obe strani. Celo oblasti Gorskega Karabaha so pred časom sporočile, da bi izguba Šuše lahko pomenila poraz v boju za celotno pokrajino, poroča DPA.

"Šuša pripada nam! Karabah pripada nam!" je po poročanju medijev v Bakuju dejal Alijev. Današnji dan se bo po Alijevih besedah zapisal v zgodovino azerbajdžanskega naroda kot dan, "ko smo se vrnili v Šušo", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters poroča, da so se množice ljudi zbrale na ulicah Bakuja in proslavljale, vihtele zastave, vzklikali slogane, vozniki pa so trobili.

Šuša oziroma Šuši bi lahko bila odskočna deska za azerbajdžanski napad na Stepanakert.

Armenija: Boji še potekajo

Armenija, ki ima sicer nadzor nad Gorskim Karabahom, čeprav ta mednarodnopravno pripada Azerbajdžanu, se na trditve iz Bakuja še ni odzvala. Oblasti v Erevanu so poročale zgolj o silovitih spopadih okoli Šuše, ki se nadaljujejo tudi danes.

Oblasti Gorskega Karabaha so poročale tudi o silovitem raketnem obstreljevanju Stepanakerta, do katerega je ponoči prišlo z azerbajdžanske strani. V mestu so večkrat sprožili sirene za zračni alarm, je poročala DPA.

"Z branilci naše domovine stojimo do konca," je sporočil vodja Gorskega Karabaha Araik Arutjunjan in dodal, da se bodo bojevali "do smrti".

Spopadi v Gorskem Karabahu med armenskimi separatisti in azerbajdžanskimi silami so izbruhnili konec septembra in se kljub dogovoru o ustavitvi ognja nadaljujejo.

Spor glede Gorskega Karabaha, ki si ga lastita tako Armenija kot Azerbajdžan, sega v 90. leta prejšnjega stoletja, v čas razpada Sovjetske zveze. Na območju živijo pretežno etnični Armenci. V skoraj šestih tednih spopadov je v Gorskem Karabahu in okolici umrlo najmanj 1000 ljudi. Pred zadnjim spopadom pred četrt stoletja so bili prebivalci te pokrajine večinoma Azerbajdžanci, še poroča Reuters.

V zdajšnjih spopadih je Azerbajdžan zasedel velik del ozemlja, ki ga je v prejšnjih izgubil. Azerbajdžan, ki ima premoč, podpira Turčija. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Azerbajdžanu že čestital za "zmago v Šuši".