Protestniki že devet mesecev vztrajajo na ulicah Banjaluke. Foto: AP
Protestniki že devet mesecev vztrajajo na ulicah Banjaluke. Foto: AP

"Banjaluka bo novo leto prvič po vojni (med 1992 in 1995) pričakala v tišini," je napovedal župan. Policijo in sodno oblast je pozval, naj razrešita primer Dragičević in tako omogočita, da se življenje v mestu vrne na stare tirnice.

Tisti, ki bi morali razjasniti primer Dragičević, morajo razumeti tišino za novo leto.
Igor Radojičić, župan Banjaluke

V nedeljo so se že 280. dan zapored zbrali podporniki skupine Pravice za Davida, ki zahtevajo razjasnitev okoliščin smrti 21-letnega Davida Dragičevića. Oblast je njegovo smrt razglasila za samomor, njegova starša pa za smrt krivita policijo.

Več tisoč protestnikov je v Banjaluki v nedeljo zahtevalo odstop notranjega ministra Republike Srbske Dragana Lukaća, ki ga obtožujejo prikrivanja resnice glede smrti 21-letnika. Protesti so se sprevrgli v manjše izgrede, policija je množico razgnala in nekaj ljudi pridržala.

Protestniki so na večurnem shodu tudi onemogočili izvedbo napovedanega koncerta.

"Ne bom odšel s tega trga. To sporočam Miloradu Dodiku in Draganu Lukaču," je dejal Davidov oče Davor Dragičević. Foto: AP

Policija napovedala zatrtje protestov

Banjaluška policija je danes sporočila, da ne bo več dovoljevala protestov skupine Pravica za Davida zaradi "kaznivih dejanj in prekrškov", poroča Portal Klix.ba.

Srbski član predsedstva BiH-a in donedavni predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je podprl policijo in dejal, da so protestniki "prestopili vse meje". Oblasti so proteste že pred časom prepovedale.

V Banjaluki ob protestih odpovedali silvestrovanje na prostem