V streljanju so bili ubiti trije ljudje, policija primer še preiskuje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V streljanju so bili ubiti trije ljudje, policija primer še preiskuje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Po poročanju banjaluških medijev je poslovnež iz Banjaluke v Republiki Srbski poškodbam podlegel v bolnišnici. V streljanju je bil ubit tudi njegov varnostnik in eden izmed napadalcev Željko Kovačević.

Kot poroča srbski portal B92, ki se sklicuje na tamkajšnje vire, je bil Krunić ubit v zasedi.

Napadalci so ga čakali, ko se je vračal domov v mesto Jablan pri Trnu. Ko je njegov avtomobil upočasnil, so začeli napadalci nanj streljati z dveh strani. "Kot kaže, je bil dogodek vnaprej dobro izpeljana likvidacija. Točno število napadalcev in tudi vrsta orožja, iz katerega so streljali, bodo znani kmalu," je dejal vir blizu preiskave.

Slaviša Krunić je bil lastnik več podjetij, med drugimi tudi varnostne družbe Sector Security in podjetja Žitoprodukt, ki ima v lasti verigo pekarn Žitopek. Bil je poročen in oče štirih otrok.

Očividec: Bilo je vojno stanje

Do streljanja je prišlo ob 22.30, v bližini Krunićeve hiše: "Bilo je pravo vojno stanje, streljanje pa je trajalo minuto ali dve," je dejal sosed, ki je bil priča dogodku. Kot je dodal, je Krunić z ženo in štirimi otroki živel v hiši začasno, saj je prenavljal stanovanje v Banjaluki, "morilci so mu zagotovo sledili več dni".

Kot še poroča B92, je bil eden izmed ubitih napadalcev Željko Kovačević, stari znanec policije. Med drugim je bil aretiran v akciji Strelec zaradi obtožb o več vdorih in ropih po Banjaluki, zaradi česar je tudi odsedel 11 let zapora. Interpol v Zagrebu pa je za njim razpisal tiralico, zaradi poskusa umora in ropa.

Bil naj bi trn v peti Dodiku

Umorjeni Krunić je izjavil, da je bilo njegovo podjetje na
Umorjeni Krunić je izjavil, da je bilo njegovo podjetje na "črnem seznamu" Milorada Dodika (na fotografiji) in zato ni moglo dobiti poslov z vlado v Banjaluki. Foto: Reuters

Po poročanju Radia Sarajevo je Krunić večkrat izjavil, da je trn v peti nekdanjemu dolgoletnemu predsedniku Republike srbske, ki je trenutno predsedujoči predsedstvu BiH-a, Miloradu Dodiku in drugim vodilnim ljudem v Republiki srbski zaradi svoje naklonjenosti do enotnega BiH-a. V svojih podjetjih je zaposloval vse, ne glede na narodno pripadnost, zase pa je trdil, da je Bosanec.

Minister za varnost BiH-a Dragan Mektić je danes na Twitterju zapisal, da gre za "umor s podpisom oblasti". Ob tem naj bi imel v mislih oblasti v srbski entiteti Republiki srbski.

Prevlada za nadzor nad varnostnim sektorjem

V depeši ameriškega zunanjega ministrstva iz leta 2008, ki jo je objavil Wikileaks, je bilo zapisano, da je Krunić takratnemu veleposlaniku ZDA povedal, da sta Dodikov telesni stražar Miloš Čubrilović in njegov boter nanj izvajala pritisk, da bi prodal svoje varnostno podjetje njunemu varnostnemu podjetju Alpha. Po besedah Krunića je bilo njegovo podjetje na Dodikovem "črnem seznamu" in zato ni moglo dobiti poslov z vlado v Banjaluki. Domneval je, da želi Dodik prevzeti nadzor nad varnostnim sektorjem, navaja portal faktor.ba.