Med več ur trajajočim nasiljem v sredo zvečer so bili tarča več sto razjarjenih protestnikov tudi policisti, letele so molotovke, zagorel je avtobus, poškodovani so avtomobili. Po poročanju BBC-ja je bilo ranjenih osem policistov, ki so jih skupili na območju, kjer mejijo soseske, v katerih prevladujejo unionistični protestanti na eni strani in nacionalistični katoliki na drugi strani.

Goreče molotovke na ulicah Belfasta. Foto: Reuters
Goreče molotovke na ulicah Belfasta. Foto: Reuters

Nasilje so obsodili številni severnoirski politiki. "Zelo zaskrbljeni smo zaradi prizorov, ki smo jim bili priča na naših ulicah," so v izjavi zapisali v koaliciji, ki jo sestavljajo sicer rivalski proirski katoliški nacionalisti in probritanski protestantski unionisti. "Čeprav se naša politična stališča do številnih tem razlikujejo, pa smo vsi enotni v naši podpori zakonu in redu ter izražamo podporo policiji." Nasilje je obsodil tudi britanski premier Boris Johnson.

Tako republikanci kot unionisti na Irskem so nezadovoljni zaradi trgovinskih dogovorov po izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja. Trdijo namreč, da so ti dogovori ustvarili dodatne ovire v odnosih med Severno Irsko in preostalim delom države.

Po besedah pomočnika severnoirske policije Jonathana Robertsa je malo verjetno, da so bile v nemire, ki Severno Irsko pretresajo že teden dni, vpletene paravojaške organizacije. "Zelo velika sreča je, da sinoči ni bil nihče huje poškodovan ali ubit, če upoštevamo veliko število molotovk, ki so letele naokoli."

Od konca marca je bilo v nasilju v več območjih Belfasta skupno ranjenih več kot 55 policistov, med ranjenimi je tudi fotoreporter. Policija je doslej zaradi nasilja med različnimi tolpami prijela 10 ljudi, nekateri med njimi so bili stari komaj 13 let.

Kot je za Radio Slovenija poročal Luka Robida, nasilje v času velikonočnih praznikov potrjuje, da se kritiki brexita niso motili z napovedmi, saj je izstop iz Unije odprl skelečo rano spora med katoliki in protestanti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Če se bodo take demonstracije nadaljevale, je le še vprašanje časa, kdaj bo nekdo za udeležbo na tovrstnih protestih plačal z življenjem, je zaskrbljena severnoirska premierka Arlene Foster. Ko politiki spodleti, pravi, v ta vakuum vstopijo tisti, ki prinašajo razdejanje in obup. In kdo bi to lahko bil? Kritika leti na odločitev oblasti, ki je spodbudila proteste; odločitev namreč, da ne bodo preganjali politikov stranke Sinn Fein, ki so se med prepovedjo združevanja zaradi epidemijskih ukrepov množično udeležili pogreba pripadnika Irske republikanske armade. A obenem tudi jasno obsoja podžiganje strasti med unionističnim gibanjem, v katerem narašča občutek izolacije oziroma odrezanosti od Velike Britanije po brexitu.

Zarezo v enotnost Združenega kraljestva vsak dan občutijo z moteno dobavo blaga na irski otok oziroma nadzorom blaga v prevozu prek irskega morja. Pri vsem tem pa ni nemogoče prezreti opiranja na ideološko podlago, iz katere se razraščajo tokratni izgredi. Stresanje gneva in provokacije zlasti v mestnih četrtih, kjer mejijo unionistični protestanti in nacionalistični katoliki, razjeda mir, dosežen ob Veliki noči pred natanko 23 leti, je še poročal Robida.