Protest študentov
Protest študentov "proti izolaciji in proti prekarnosti" v prvi polovici marca, na katerih so med drugim zahtevali odprtje predavalnic na univerzah. Foto: EPA

Organizacija Liga za človekove pravice je pred nekaj tedni vložila tožbo, s katero je izpodbijala belgijski sistem uveljavljanja protikoronskih ukrepov z ministrskimi odloki, s čimer je vlada zaobšla sodelovanje parlamenta, poroča The Brussels Times.

Sodišče je Belgiji dalo 30 dni časa, da zagotovi trdno pravno podlago. V nasprotnem primeru državi grozi kazen 5000 evrov za vsak dan ukrepov po pretečenih 30 dneh z najvišjo mejo skupne kazni 200.000 evrov.

Trenutni protikoronski ukrepi so osnovani na zakonu o civilni varnosti iz leta 2007, ki omogoča hitro ukrepanje oblasti v primeru "izrednih okoliščin". Sodišče je razsodilo, da ta zakon ne more biti podlaga za sprejemanje ministrskih odlokov.

Trenutni ukrepi, Belgija je za velikonočni čas uvedla štiritedensko zaprtje, se sicer ne bodo spremenili, razsodbo pa preučuje pisarna notranje ministrice Annelies Verlinden, poroča De Standaard. Pritožba na razsodbo je mogoča, vendar naj ne bi spremenila izvajanja razsodbe, še poroča The Brussels Times.

Premierju De Crou je uspelo 500 dni po volitvah oktobra lani vendarle sestaviti vladno koalicijo. V Belgiji se je zanjo prijel izraz
Premierju De Crou je uspelo 500 dni po volitvah oktobra lani vendarle sestaviti vladno koalicijo. V Belgiji se je zanjo prijel izraz "Vivaldijeva koalicija", saj je sestavljena iz štirih politično nasprotnih strank - liberalcev, zelenih, krščanskih demokratov in socialistov, kar je komentatorje očitno spomnilo na Vivaldijevo skladbo štirje letni časi. Foto: EPA

Belgijski parlament začenja razpravo o novem zakonu

Belgijski parlament bo prihodnjo sredo sicer začel razpravo o predlaganem zakonu o epidemiji, ki naj bi zagotovil trajno pravno osnovo za sprejemanje omejevalnih ukrepov med pandemijo. Več pravnih strokovnjakov je državo pozvalo k sprejetju zakonodaje, da bi se izognili številnim razveljavitvam izrečenih kazni. Sodba belgijskega sodišča samo še povečuje pritisk za hitro sprejetje zakonodaje.

V Belgiji je sicer na začetku februarja potekalo več protestov proti ukrepom za zajezitev epidemije. Belgijska vlada je pred velikonočnimi prazniki uvedla novo delno zaprtje. Zaprte so šole, nenujne trgovine bodo obratovale le ob predhodnem dogovoru s kupci. V 11,5-milijonski državi sicer že zdaj veljajo nočna policijska ura, odlok o delu od doma, če je to le mogoče, ostre omejitve druženj v zaprtih prostorih in splošna prepoved nenujnih potovanj v tujino.