Belgijski kralj Philippe in kraljica Mathilde med obiskom lekarne Pharma Haelvoet v Bruslju. Foto: Reuters
Belgijski kralj Philippe in kraljica Mathilde med obiskom lekarne Pharma Haelvoet v Bruslju. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik vlade Steven Van Gucht je na novinarski konferenci pojasnil, da ocenjujejo, da je bilo pretekli teden 53 odstotkov vseh okužb s to različico, teden pred tem pa 38 odstotkov.

Premier Alexander De Croo je dejal, da so razmere zelo občutljive, še posebej zaradi skrb vzbujajočega naraščanja hospitalizacij v zadnjem tednu.

V državi so danes poročali o 24-odstotnem porastu okužb v primerjavi s prejšnjim tednom, z dnevnim povprečjem 2300 okužb. Van Gucht je dejal, da so s tem enake razmere, kot so bile pred mesecem dni.

Glede na število prebivalcev (11,5 milijona) ima Belgija z več kot 22.000 smrtnimi žrtvami covida-19 najvišjo stopnjo smrtnosti v pandemiji.

De Croo je dejal, da bi bilo neodgovorno razmišljati o omilitvi omejevanja javnega življenja, ki so ga uvedli pred skoraj štirimi meseci in ga medtem zaostrili. V Belgiji velja nočna omejitev gibanja, zaprti so bari in restavracije, na prostem se lahko zberejo do štirje ljudje. Šole so odprte, študenti pa imajo pouk na daljavo. Od 27. januarja so prepovedana vsa nenujna potovanja v tujino.

V Belgiji sta v veliko manjši meri prisotni tudi južnoafriška (2,2 odstotka vseh primerov) in brazilska (0,9 odstotka) različica koronavirusa, ki pa sta do določene mere odporni proti obstoječim cepivom proti covidu-19. Proti britanski različici so cepiva učinkovita, razen večje nalezljivosti pa naj ne bi bila nevarnejša kot izvorni virus.

Delež britanske različice koronavirusa narašča tudi v sosednji Franciji, kjer že predstavlja okoli polovico primerov.

  • V Avstriji se širijo nove različice koronavirusa

Tudi v Avstriji se po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje pospešeno širijo nove različice koronavirusa in predstavljajo že več kot polovico vseh novih okužb. V zadnjem dnevu so znova potrdili več kot 2000 novih okužb.

"Mutacije, ker so močnejše, se hitreje širijo," je povedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober. V Avstriji sicer vse pozitivne teste PCR analizirajo na mutacije virusa. Minister je še opozoril, da še najmanj do začetka aprila pričakuje težke čase.

So pa v Avstriji skoraj končali cepljenje v domovih starejših in zato pričakujejo manj hujših potekov covida-19.

V zadnjem dnevu so opravili 223.000 hitrih in PCR-testov, potrdili so 2093 okužb, umrlo je 22 ljudi. Incidenca zadnjih sedmih dni je okoli 148 okužb na 100.000 prebivalcev.

V avstrijskih bolnišnicah se zdravi 1285 covidnih bolnikov, od tega jih je 258 na intenzivnem oddelku. Po podatkih avstrijskega statističnega urada je bilo lani sedem odstotkov vseh smrti zaradi pandemije.

  • Madžarska: Orban se namerava cepiti s kitajskim cepivom

Madžarski premier Viktor Orban je sporočil, da se namerava proti covidu-19 cepiti s cepivom kitajskega podjetja Sinopharm. To cepivo na ravni EU-ja še ni odobreno za uporabo.

Če bo prišel na vrsto za cepljenje ta ali naslednji konec tedna, bo lahko prejel odmerek kitajskega cepiva, in prav to si tudi želi, je Orban povedal v pogovoru na madžarskem radiu Kossuth.

Orban je državljane pozval, naj se cepijo. Foto: EPA
Orban je državljane pozval, naj se cepijo. Foto: EPA

Premier je pogovor izkoristil za reklamo za omenjeno cepivo, rojake pa pozval, naj izkoristijo ponujeno priložnost in se cepijo.

Do začetka aprila naj bi po načrtih vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo vseh 2,6 milijona prebivalcev Madžarske, ki so se prijavili za cepljenje. Večina bo dobila cepivo Sinopharma ali rusko cepivo Sputnik V, ki ga Evropska agencija za zdravila (EMA) prav tako še ni odobrila. Madžarska bo imela po besedah premierja tako najvišjo stopnjo precepljenosti v Evropi.

Cepiva, ki si jih je država zagotovila v okviru skupne nabave v EU-ju, medtem "prihajajo počasneje, kot smo pričakovali", zato bi bili brez ruskih in kitajskih cepiv "v velikih težavah", je še dodal Orban in pojasnil, da se je Madžarska odločila za strategijo nabave cepiv tako pri zahodnih kot tudi vzhodnih partnerjih, saj je čas zdaj najpomembnejši.

Obenem je spomnil na trenutno izredno slabe epidemične razmere. V zadnjih 24 urah so na Madžarskem potrdili 4668 novih okužb in 123 smrti zaradi covida-19, 5027 bolnikov s to boleznijo je v bolnišnicah. V naslednjih dveh tednih se bodo, kot je posvaril, razmere verjetno še dramatično poslabšala.

Za madžarske bolnišnice so tako že razglasili stanje visoke pripravljenosti. Potrebna so tudi strožja pravila glede potovanj, kar pomeni, da bodo vsa potovanja, tudi službena, zunaj Evrope radikalno omejena.

  • Nizozemska: Sodišče glede policijske ure pritrdilo vladi

V ostri pravni bitki glede nočne prepovedi gibanja, ki so jo v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa uvedli na Nizozemskem, je prizivno sodišče pritrdilo argumentom nizozemske vlade. Odločilo je, da ima uvedba policijske ure zakonito pravno podlago, in s tem razveljavilo drugačno sodbo sodišča nižje stopnje.

Na prvi stopnji je sodnik pred desetimi dnevi presodil, da vlada ni dokazala posebnih okoliščin, ki so potrebne za uvedbo ukrepa, kot je policijska ura, brez odobritve v obeh domovih parlamenta.

Vlada se je na to odločitev pritožila, nato je prizivno sodišče še isti dan začasno ustavilo uresničitev prvostopenjske sodbe, ki je terjala odpravo policijske ure. Zdaj je prizivni sodnik sprejel še končno odločitev, in sicer da je zaradi teže pandemije tudi tovrstna omejitev temeljnih pravic, kot je pravica gibanja, upravičena, razumna in sorazmerna.

Po porazu na prvostopenjskem sodišču je sicer vlada v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o policijski uri, ki so ga poslanci nato po hitrem postopku 19. februarja tudi potrdili. S tega vidika današnja sodba prizivnega sodišča sama po sebi nima oziroma ne bi mogla imeti nekih konkretnih posledic.

V okoliških državah opažajo rast števila okužb
  • Na Portugalskem podaljšali izredne razmere

Portugalski parlament je izredne razmere zaradi epidemije podaljšal do 16. marca, čeprav so se epidemiološke razmere bistveno izboljšale. Predsednik Marcelo Rebelo de Sousa je dvotedensko podaljšanje izrednih razmer, ki med drugim vključujejo strogo policijsko uro, zahteval po pogovoru z vlado.

Na Portugalskem so v četrtek potrdili 1160 novih okužb, potem ko so še 28. januarja potrdili rekordnih več kot 16.400 okužb, pred tednom dni pa 1944. V četrtek je umrlo 49 covidnih bolnikov, kar je najmanj v enem dnevu od 7. novembra lani.

Izboljšujejo se tudi razmere v portugalskih bolnišnicah. Na intenzivni negi je bilo v četrtek 536 covidnih bolnikov, kar je 31 manj kot dan pred tem in najmanj od 7. novembra.

V zadnjih 14 dneh so po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) na Portugalskem potrdili 287 okužb na 100.000 prebivalcev. Še prejšnji mesec je ta številka večkrat presegla 1600. V državi, ki ima 10,3 milijona prebivalcev, so doslej potrdili več kot 800.000 primerov okužbe. Umrlo je 16.185 covidnih bolnikov.

Estonska premierka Kaja Kallas sporoča, da so novi ukrepi nujni. Foto: EPA
Estonska premierka Kaja Kallas sporoča, da so novi ukrepi nujni. Foto: EPA
  • Estonija zaostrila ukrepe

Estonija je zaradi porasta števila okužb zaostrila ukrepe za zajezitev epidemije, je sporočila premierka Kaja Kallas. Med drugim so po novem prepovedani dogodki v zaprtih prostorih, zapirajo pa se centri za kulturne in prostočasne dejavnosti, ki so bili doslej odprti ob določenih omejitvah.

Zaostreni ukrepi bodo predvidoma veljali do konca marca. "Prekiniti moramo verige okužb," je ob tem dejala premierka. "Zato nam ne preostane drugega kot nov niz ukrepov," je poudarila.

Po novem so prepovedani dogodki v zaprtih prostorih, na prostem pa se na dogodkih lahko zbere največ deset ljudi.

Restavracije lahko ostanejo odprte, a so lahko le polovično zasedene, zapreti pa se morajo ob 18. uri. Hrano in pijačo za s seboj lahko strežejo tudi pozneje. Supermarketi ostajajo odprti, vendar morajo sprejeti dodatne higienske ukrepe.

Otroci, z izjemo učencev od 1. do 4. razreda, se bodo še naprej šolali na daljavo.

V tej baltski državi, ki ima 1,3 milijona prebivalcev, so v četrtek potrdili 1154 novih okužb, kar je največ v enem dnevu doslej. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ima Estonija trenutno eno najvišjih stopenj okužb v Evropi. Doslej so potrdili skoraj 62.000 primerov okužbe, umrlo je 567 covidnih bolnikov.

  • Slovaška podaljšala izredne razmere

Slovaški parlament je podprl predlog vlade za podaljšanje izrednih razmer v državi, ki so jih oblasti v Bratislavi razglasile 1. oktobra lani. Izredne razmere zaradi pandemije covida-19 so podaljšali do 19. marca.

Izredne razmere med drugim omogočajo prepoved javnih zbiranj in prerazporejanje zdravstvenih delavcev. V državi od začetka leta velja policijska ura, vendar je njeno spoštovanje zaradi nejasnih izjem težko nadzorovati.

Do zdaj so na Slovaškem, ki ima 5,5 milijona prebivalcev, zaznali skoraj 7000 smrti zaradi koronavirusa in 303.420 primerov okužbe s koronavirusom.