Foto: AP
Foto: AP

Belgija je bila ena od evropskih držav, iz katerih so džihadistični borci najbolj množično odhajali v Sirijo, kjer so se borili na strani skrajne Islamske države. Središče skrajnežev so prevzele sile od podpori zahodnih držav in številni borci so bili pri tem ubiti, za njimi pa so ostali vdove in otroci.

Belgijski premier Alexander de Croo je marca napovedal, da bo njegova država storila vse, kar je v njeni moči, da zagotovi vrnitev najmlajših, in to označil kot vprašanje nacionalne varnosti. Opozoril je, da je treba najmlajše otroke pripeljati nazaj, da bi s tem preprečili možnost radikalizacije nove generacije v taboriščih.

Po nekaterih podatkih naj bi bilo v Siriji na začetku leta približno 40 belgijskih mladoletnikov.

Skupina desetih otrok in šestih mater prihaja iz taborišča v Roju na severovzhodu Sirije, kjer so bili pod nadzorom kurdske milice. Po vrnitvi naj bi matere aretirali in obtožili teroristične dejavnosti, skrb za otroke pa bodo prevzele socialne službe.

Heidi De Pauw iz nevladne organizacije Child Focus je pohvalila "pogum" belgijske vlade in dejala, da je "srečna", ker so otroci lahko "zapustili nevarnosti teh vojnih območij". "Upamo, da bodo lahko svoje otroštvo preživeli anonimno in da bodo njihove pravice, kot sta dostop do izobraževanja in zdravstvenega varstva, spoštovane".