Srečanje Lukašenka z vojaškimi poveljniki. Foto: Reuters
Srečanje Lukašenka z vojaškimi poveljniki. Foto: Reuters

Lukašenko, ki od začetka ruske invazije v Ukrajini velja za zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, se je po poročanju beloruske nacionalne televizije s predstavniki beloruske vojske pogovarjal o domnevni sestrelitvi letal in helikopterjev v ruski regiji Brjansk. Kot je pojasnil, so bila razstreljena štiri ruska letala.

"Na to smo morali odgovoriti. Odtlej smo v stanju povišane pripravljenosti," je dejal.

Ruski mediji so poročali, da sta bili v soboto v regiji Brjansk, ki leži ob meji z Ukrajino, z raketami razstreljeni dve vojaški letali suhoj in dva helikopterja, pri tem pa naj bi umrlo devet ljudi. Ruske oblasti so doslej potrdile le izgubo enega helikopterja.

Ukrajinska vojska je zanikala vsakršno odgovornost za sestrelitve. Po njihovih navedbah je ruska zračna obramba sestrelila lastna letala.

Beloruski predsednik se pred tem v javnosti ni pojavil od vojaške parade v Moskvi prejšnji torek, ko je bil videti bolan. Tudi beloruska televizija v zadnjih dneh ni predvajala nobenih novih posnetkov, na katerih bi bil Lukašenko, zato so se pojavile govorice o njegovem slabem zdravstvenem stanju.

Ugibanja o zdravju beloruskega predsednika Lukašenka