Benetke so novembra prizadele hude poplave. Foto: Reuters
Benetke so novembra prizadele hude poplave. Foto: Reuters

Nujno je treba vložiti v infrastrukturo, da se bodo najnižje ležeči deli mesta zaščitili pred poplavami, je dodal v danes objavljenem intervjuju za časopis Il Gazzettino.

"Mesto se je po nedavnih neurjih pobralo z velikim dostojanstvom. Sprostili so 16,5 milijona evrov za odpravo škode," je dejal Brugnaro.

Po njegovem prepričanju pa bo v prihodnjih letih potrebnih po 150 milijonov evrov na leto, da bi se mesto ohranilo in naredilo dolgoročni načrt za ohranitev. Pomembno je začeti infrastrukturne korake, s katerimi bodo zaščitili najnižje ležeče dele mesta, hkrati pa je nujna obnova javnih in zasebnih stavb, povzema intervju avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijanska vlada je obljubila čim hitrejše končanje sistema pregrad Mose, ki naj bi mesto obvaroval pred poplavami. Zaščitni sistem, znan po kratici Mose, naj bi sestavljalo 78 pregrad, širokih 20 metrov in visokih 28 metrov, nameščene pa bodo na morsko dno.

Sistem bi moral biti v uporabi že od leta 2017, a se je gradnja zavlekla tudi na račun očitkov korupcije. Čeprav si prizadevajo za čimprejšnje končanje, sistem ne bo pripravljen pred letom 2021, je dejal premier Giuseppe Conte.

Benetke je v sredini novembra prizadelo rekordno visoko plimovanje in močan veter, ko je bila gladina vode skoraj 190 centimetrov nad svojo običajno ravnjo. Skoraj celo mesto na vodi je bilo pod vodo, nastala je ogromna škoda.

Benetke, ki so na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, imajo okoli 50.000 stalnih prebivalcev. Vsako leto pa jih obišče okoli 36 milijonov turistov, od tega 90 odstotkov tujcev.