Miroslav Dodik. Foto: Reuters
Miroslav Dodik. Foto: Reuters

Pred leti je prvi poskus v Varnostnem svetu zaradi veta Rusije propadel, zdaj naj bi o njej glasovali v generalni skupščini. V Beogradu in Banjaluki genocid, ki ga je potrdilo tudi mednarodno sodišče v Haagu zavračajo, govorijo o hudem zločinu in namernem neupoštevanju srbskih žrtev. Napovedujejo politični boj v Republiki Srbski, pa tudi posledice, če bi bila resolucija sprejeta.

Milorad Dodik ponavlja, da genocida v Srebrenici ni bilo, da gre za izmišljotino, poskus satanizacije celotnega srbskega naroda. Gre za rušenje možnosti skupnega življenja v Bosni in Hercegovini, pravi in napoveduje velik protest v Banjaluki. Če bo resolucija v začetku maja potrjena, pa grozi. "Svoj status bomo skušali urediti tako, da bi svojo pot lahko nadaljevali samostojno. Če nekdo krivdo ves čas zvrača na en narod in zahteva skupno življenje, je to popolnoma smiselno in ne vodi k spravi," je dejal Dodik.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pravi, da so vprašanje iz Varnostnega sveta prenesli v generalno skupščino Združenih narodov, želijo si, da bi resolucijo potrdili z navadno večino. Glavni sponzorji, pravi, so članice Nata, velike sile, Nemčija, Velika Britanija, ZDA; Francija, Turčija, omenil je tudi Slovenijo. Pravi, da nikakor ne bo šlo za enoglasno odločitev, kar bo povzročilo dodatne delitve. "Srbija se bo sama s političnimi sredstvi in ne z vojaškimi, uprla vsem članicam Nata od Turčije do Nemčije. Čeprav so možnosti majhne, se bomo borili do konca, ne bomo pristali na izsiljevanje, pritiske in nesmiselne obtožbe."

Če bo resolucija potrjena, bodo vse Srbe, ne glede na to, kje živijo, pozvali, naj z zastavami pridejo na ulice in pokažejo, da jih ne bo nihče podjarmil. V Beogradu tudi sporočajo, da resolucijo predlaga Nemčija, država, ki je v preteklosti izvajala genocid nad srbskim narodom.

Vučić je predsedujočega predsedstvu Bosne in Hercegovine Denisa Bečirovića, ki meni, da ni težava v Dodiku, ampak v Vučiću, ki da ni mirovnik, razglasil za lažnivca in ponarejevalca. Srbija, pravi, bo delila usodo Republike Srbske, ki jo poziva, naj dobro razmisli o nadaljnjih korakih, saj da je ključna ohranitev miru.