Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njihove akcije povzročajo obilico nevšečnosti voznikom, pojavljajo se tudi spopadi med vozniki in aktivisti.

7.35 danes zjutraj, delovni dan v Berlinu. Na semaforju dvopasovnice, ki vodi proti središču mesta, ob rdeči luči prehod za pešce zavzame šest ljudi, razgrnejo plakat in posedejo na tla. Vozniki, ki se jim zjutraj navadno mudi, so ujeti. Protestniki se z lepilom z dlanmi prilepijo na cestišče, vozniki hupajo, bentijo, a ne morejo veliko.

Kmalu pridejo policisti, pripravljeni, kajti podobne akcije potekajo že nekaj tednov povsod po mestu, in se lotijo odstranjevanja protestnikov, vse skupaj traja dobre pol ure. Kolona vozil je dolga, številni bodo zamudili na delo. "S tem res ne dosežejo nič, razen zmede v mestu, nič več. Ni prav, da ovirajo voznike. Ideja je odlična, ampak način je zame preveč radikalen," pove eden izmed voznikov.

In to večina očita aktivistom Zadnje generacije, najbolj znanih po tem, da so umetniška dela polili s krompirjevo juho in paradižnikom. V nemški prestolnici vsako jutro ustavljajo promet in zahtevajo, da politika odločneje sledi podnebnim ciljem.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ne moremo biti nevtralni, ko gre za podnebno krizo. Ali bodo ukrepali in za to kaj storili ali pa smo sostorilci pri umiranju na milijone ljudi. Na nas je, da se upremo, ne pa da preprosto sodelujemo," je povedala predstavnica Zadnje generacije Maja Winkelmann.

Vodja zveznega policijskega sindikata Rainer Wendt pravi, da nima za njihove akcije niti najmanjšega razumevanja, in opozori, pod kako težkimi pogoji delajo policisti: "Gre za politično posredovanje, veliko je pričakovanj. Politika pričakuje, da policisti kar najhitreje in tiho odstranijo protestnike, aktivisti pričakujejo, da policisti njihovo zborovanje ščitijo, kar je naloga policistov, in ljudje, ki stojijo v prometu, pričakujejo, da bodo hitro lahko peljali dalje. Zraven so novinarji, snemajo vsako njihovo potezo."

V Berlinu velja zakon, da gredo za te akcije v pripor največ za 48 ur, še pove Wendt, zato te akcije izvajajo tukaj, ne pa na Bavarskem, kjer jih zaprejo za 30 dni. Aktivisti to jutro so bili le popisani, jutri pridejo znova, sporočajo.