Berlusconi ne bo novi predsednik Italije. Foto: EPA
Berlusconi ne bo novi predsednik Italije. Foto: EPA

Volitve novega predsednika Italije, ki bo na položaju po izteku sedemletnega mandata nasledil Sergia Mattarello, se začenjajo v ponedeljek.

"Odločil sem se, da naredim še en korak na poti odgovornosti do države, in sicer sem zaprosil tiste, ki so predlagali moje ime za predsednika države, naj ga umaknejo," je dejal. Predtem je v zadnjih dneh intenzivno poskušal pridobiti podporo zadostnega števila elektorjev, a naj mu to ne bi uspelo. "Svoji državi bom še naprej služil na druge načine, kot sem to počel že v preteklih letih," je dejal in dodal, da se želi izogniti temu, da bi bilo njegovo ime vpleteno v polemike, ki da niso upravičene in si jih država trenutno ne more privoščiti.

Desna koalicija je pozvala Berlusconija, naj kandidira za predsednika, a njegove možnosti naj ne bi bile velike zaradi težav pri iskanju podpore med 1009 elektorji, ki odločajo o novem predsedniku.

Sorodna novica Sedem Mattarellovih let

Najverjetnejša je kandidatura Maria Draghija, a kot navaja Reuters, ni jasno, ali bi ga podprle stranke, ki podpirajo njegovo koalicijo, in sicer zaradi bojazni, da bi njegov odhod s položaja premierja privedel do predčasnih volitev. 85-letni Berlusconi je danes dejal, da želi, da Draghi ostane na čelu vlade do rednih volitev 2023.

V izjavi je Berlusconi še dejal, da si bodo z voditelji desnosredinskih strank prizadevali, da bi se zedinili o kandidatu, ki bi lahko v parlamentu dobil široko podporo.

V prvih treh krogih volitev je za izvolitev novega predsednika, ki mora biti star najmanj 50 let, potrebna dvotretjinska podpora, potem pa absolutna večina. Ne levi in ne desni blok nima dovolj glasov, da bi bil izvoljen njegov kandidat, kar pomeni, da bodo morale stranke najti pot do kompromisnega kandidata, ki bo dobil potrebno podporo.

Matteo Salvini je v odzivu na umik Berlusconija dejal, da je desnosredinski blok enoten in pripravljen, da predlaga nove kandidate.