Konec tedna so v Nemčiji potekali množični protesti proti skrajni desnici. Foto: Reuters
Konec tedna so v Nemčiji potekali množični protesti proti skrajni desnici. Foto: Reuters

Mnenja so deljena. Jasno pa je, da je za prepoved financiranja tako kot za prepoved delovanja stranke treba zbrati dovolj obremenilnih dokazov, kar bi bila pri AfD-ju težka naloga.

Stranka NPD, zdaj Domovina, je nacistična stranka. Zagovarja etnično homogenost z izključevanjem tujcev, migrantov, manjšin in kliče k uvedbi avtoritarnega režima. V sodbi ustavnega sodišča, ki ji je za šest let prepovedalo prejemanje državnih sredstev, vidi protidemokratično potezo.

Podpredsednica ustavnega sodišča v Karlsruheju Doris König odgovarja: "Načelo demokracije zajema načelo enakih možnosti za politične stranke le, če te priznavajo in spoštujejo temeljna demokratična načela." In NPD, zdaj Domovina, jih ne.

Jih spoštuje ta hip priljubljena opozicijska Alternativa za Nemčijo? Ne, če sodimo po posnetkih pogovorov strankinih članov, ki vpijejo "Nemčijo Nemcem!", ali če po razkritju zarotniškega srečanja v Potsdamu na temo množičnih vračanj tujcev. Novinarji javnega medija ZDF so razkrili tudi strankine povezave z ruskim in sirskim režimom na temo vračanja beguncev.

"Sodbo bomo skrbno preučili in ugotovili, kaj nam pove v drugem kontekstu, ki bi nas lahko zanimal," je sodbo ustavnega sodišča pospremil kancler Olaf Scholz.

Ta drugi kontekst je razmislek, ali uvesti postopek pred ustavnim sodiščem tudi za prepoved financiranja AFD-ja, ki je 2022 iz državne malhe prejel deset milijonov evrov. Dokazni postopek je težek in zapleten. Del politike bi z njim vseeno poskusil, še prej pa ima notranje ministrstvo možnost, da prepove delovanje strankinega ekstremističnega podmladka Mlada Alternativa.