Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sodišče v Karlsruheju je svojo odločitev o šestletni ustavitvi državnega financiranja in davčnih olajšav utemeljilo s tem, da sta Narodna demokratska stranka (NPD) in njena naslednica Domovina (Die Heimat) nameravali spodkopati ali odpraviti demokratični sistem v državi. Gre za prvo sodbo te vrste.

Dodatno so stranki, nekdaj znani kot Nacionaldemokratska stranka Nemčije (NPD), odvzeli tudi prednostno davčno obravnavo, ki je običajno namenjena strankam in političnim donacijam.

Ustavno sodišče je že leta 2017 stranko, ki je bila takrat znana še kot NPD, označilo za sovražno do nemške ustave in demokratičnega reda. Vendar se takrat niso odločili za prepoved stranke, saj ni imela dovolj podpore v družbi, da bi predstavljala resno grožnjo.

Nemški parlament je takrat v odgovor sprejel zakon, ki omogoča, da se skrajnim strankam odvzemejo javno financiranje in davčne olajšave.

Spodnji dom Bundestaga, zgornji dom Bundesrata in vlada so leta 2019 zaprosili ustavno sodišče, naj odloči o odvzemu financiranja stranki, potem ko je bil spremenjen nemški zakon, ki skrajnim strankam preprečuje pridobitev državnih sredstev, do katerih so upravičene druge stranke. Današnja odločitev sodišča zaznamuje prvi primer uporabe tega zakona.

"Cilj (Die Heimat) je nadomestiti obstoječi ustavni sistem z avtoritarno državo, ki temelji na etnični 'ljudski skupnosti'," je v sodbi zapisalo sodišče in dodalo, da politika stranke ne spoštuje človeškega dostojanstva manjšin in migrantov.

Kaj odločitev pomeni za financiranje AfD-ja?

Odločitev sodišča v Karlsruheju bo verjetno dodatno spodbudila razpravo o morebitni prepovedi parlamentarne skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), ki je precej bolj priljubljena skrajno desna stranka in glede na ankete uživa več kot 20-odstotno podporo.

Kot navaja, si politiki glavnih strank prizadevajo odzvati na porast podpore AfD-ja, ki je na drugem mestu v večini javnomnenjskih raziskav. Prav tako je na vrhu raziskav v treh deželah v vzhodni Nemčiji, kjer bodo letos potekale volitve.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nemčija bo videla, kakšne posledice bo za druge stranke imela sodba ustavnega sodišča, ki je prekinila javno financiranje skrajne desničarske stranke, je v odzivu na sodbo dejal kancler Olaf Scholz.

Notranja ministrica Nancy Faeser pa je v odzivu dejala, da je odločitev poslala jasen signal protidemokratičnim silam. "Odločitev prihaja v času, ko je desničarski ekstremizem največja ekstremistična grožnja naši demokraciji," je dejala v izjavi. "Odločno ukrepamo proti vsem, ki pripravljajo teren za nasilje desničarskih skrajnežev."

Uradniki AfD-ja niso želeli komentirati torkove sodbe, ki je voda na mlin nekaterih politikov, ki so predlagali, da bi poskušali zadržati financiranje AfD-ja ali vsaj nekaterih njenih vej.

Za stranko Domovina je kazen v veliki meri simbolična, saj ji ni uspelo prestopiti praga na evropskih, zveznih ali državnih volitvah, potrebnega za pridobitev sredstev. Ne bo pa več deležna davčnih olajšav, ki naj bi od leta 2020 znašale 200.000 evrov. Vodja stranke Heimat Frank Franz je sodbo označil za škandal. "Kar se mora umakniti, se oklepa življenja in včasih udari; kartel to trenutno počne v vsakem kotičku in špranji," je zapisal na omrežju X.

Politične stranke v Nemčiji prejemajo državna sredstva za volilne kampanje in drugo delo na podlagi formule, ki upošteva delež glasov in druge dejavnike. Vendar pa morajo stranke na zadnjih državnih, zveznih volitvah ali volitvah v evropski parlament prejeti vsaj minimalno število glasov. Stranka NPD, ki se je lani poleti preimenovala v Domovino, tega praga ni dosegla že od leta 2021.