Ameriški in poljski predsednik Biden in Duda. Foto: EPA
Ameriški in poljski predsednik Biden in Duda. Foto: EPA

Biden se je v Rzeszowu srečal tudi s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo in obiskal sprejemni center za begunce, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Od začetka ruske invazije v Ukrajini je na Poljsko prispelo več kot dva milijona ukrajinskih beguncev.

Ob tem je Biden ruskega predsednika Vladimirja Putina znova označil za vojnega zločinca. "Demokracije so združene v nasprotovanju in prizadevanjih za omejitev opustošenja, ki ga povzroča ta človek, ki je po mojem mnenju vojni zločinec," je dejal ameriški predsednik.

Duda bi moral po prvotnih načrtih pozdraviti Bidna ob njegovem prihodu na letališču v Rzeszowu, vendar se je predsednikovo letalo zaradi tehničnih težav moralo vrniti v Varšavo.

Zunanjepolitični svetovalec Dude, Jakub Kumoch, je za poljsko tiskovno agencijo PAP povedal, da je poljski predsednik v Rzeszow odpotoval z drugim letalom. Predsednika sta se tako z dvourno zamudo na koncu le sestala.

Poljski predsednik je ameriškemu kolegu ob tem dejal, da je njegov obisk velik dokaz enotnosti v okviru severnoatlantskega zavezništva in da so ZDA pomembne za stabilnost svetovnega miru. "Vaša prisotnost je velik znak podpore, pa tudi za varnost Republike Poljske," je dodal Duda.

Biden je prispel na Poljsko v okviru dvodnevnega obiska v tej članici Nata, ki gosti ameriške oborožene sile. Pred tem se je v Bruslju v četrtek udeležil izrednega vrha Nata, zasedanja voditeljev EU-ja in skupine G7. V ospredju srečanj je bilo usklajevanje ukrepov proti Rusiji zaradi njene agresije nad Ukrajino.

Kot je pred obiskom povedal predsednikov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, bi lahko Biden na Poljskem razpravljal o dolgoročnih spremembah pri razporeditvi Natovih sil na vzhodnem krilu zavezništva.

Biden obiskal Poljsko

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.