Domnevna Milanovićeva izjava je povzročila veliko razburjenja v BiH-u. Foto: EPA
Domnevna Milanovićeva izjava je povzročila veliko razburjenja v BiH-u. Foto: EPA

"Verjamemo v stališče Republike Hrvaške do spoštovanja mednarodnega prava, razsodb in najvišjih standardov človekovih pravic. Za ohranitev dobrih medsebojnih odnosov zahtevamo umik izjav, pa tudi opravičilo družinam žrtev genocida v Srebrenici," piše v demarši ministrstva BiH-a.

Nekateri mediji v BiH-u in Srbiji so, sklicujoč se na neimenovane vire, v preteklih dneh poročali, da je Milanović zanikal genocid v Srebrenici na delovnem kosilu z udeleženci vrha Brdo-Brioni, ki je potekal v ponedeljek v Sloveniji. Po pisanju medijev naj bi dejal, da "obstajajo različne vrste genocida, a v Srebrenici genocida ni bilo".

Njegovo domnevno izjavo so obsodili številni politiki v BiH-u in nevladne organizacije, predstavnice gibanja Matere enklave Srebrenica in Žepa pa so na Milanovića naslovile tudi pismo. V njem so hrvaškega predsednika obtožile, da je nacionalist in politik, nedorasel današnji Evropi, in mu sporočile, da ni več dobrodošel v Srebrenici, je poročal spletni portal N1 BiH.

V uradu predsednika so obtožbe zavrnili kot laž, ki je ne želijo komentirati.

Med pokolom v Srebrenici so pripadniki sil bosanskih Srbov pod poveljstvom generala Ratka Mladića v juliju 1995 v 11 dneh pobili 8372 muslimanskih mož. Za genocid ga je leta 2007 obsodilo Meddržavno sodišče v Haagu.