Prebežnike je ustavila policija BiH-a, na posredovanje pa je bila pripravljena tudi hrvaška policija. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Prebežnike je ustavila policija BiH-a, na posredovanje pa je bila pripravljena tudi hrvaška policija. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Prebežniki v BiH-u
V BiH-u je obtičalo na tisoče prebežnikov, ki želijo nadaljevati pot proti Zahodu. Foto: Reuters
Lezbos
Kapacitete centrov za prebežnike na grških otokih so veliko premajhne za število ljudi, ki je tam nastanjenih. Foto: Reuters

Na ministrstvu za notranje zadeve unsko-sanskega kantona so potrdili, da so približno 200 prebežnikov ustavili približno 200 metrov pred mejnim prehodom, kjer so nameravali vstopiti na Hrvaško in nadaljevati svojo pot proti zahodu.

Po pogajanjih s policisti so se v manjših skupinah v policijskem spremstvu začeli vračati v migrantski center Trnovo v Veliki Kladuši, je poročala regionalna televizija N1.

Ob mejnem prehodu so bili poleg policistov iz BiH-a na posredovanje pripravljeni tudi hrvaški policisti, ki so območje nadzorovali s policijskim helikopterjem.

Prebežniki do Bihaća
Medtem se je skupina nekaj manj kot 90 prebežnikov, med katerimi so bile tudi družine z otroki, iz hotela Sedra v Cazinu napotila proti mejnemu prehodu Izačići, ki je tudi na tem območju. Prišli so do predmestja Bihaća.

Na poti jo spremljajo policisti, ki so pripravljeni ukrepati, če bo treba, je povedala tiskovna predstavnica bihaške policije Snežana Galić.

Po podatkih tamkajšnje policije je bilo na območju unsko-sanskega kantona od začetka leta evidentiranih približno 10.500 prebežnikov. V preteklih dveh mesecih so samo v Bihaću zaznali skoraj 5.000 migrantov, kar vpliva na varnost v mestu, dodaja N1.

V Bihaću so za nocoj napovedani protesti prebivalcev, ki zahtevajo izredno sejo vlade unsko-sanskega kantona in nujno ukrepanje oblasti BiH-a zaradi reševanja položaja glede prebežnikov v mestu.

Novi prebežniki v Grčijo
Medtem iz Grčije poročajo, da je na grške otoke na vzhodu Egejskega morja iz Turčije v zadnjih treh dneh prispelo okoli 400 prebežnikov. V sprejemnih centrih in centrih za registracijo je tako trenutno več kot 19.500 ljudi, so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA danes sporočile pristojne grške oblasti.

Kapaciteta centrov na otokih Lezbos, Samos, Leros, Hios in Kos medtem zadostuje za zgolj 6.338 ljudi. Marca 2016, ko je začel veljati dogovor EU-ja s Turčijo o zaustavljanju in vračanju prebežnikov, je v centrih na grških otokih v Egejskem morju živelo okoli 5.800 ljudi.

Grška vlada se je za razbremenitev razmer odločila, da bo prebežnike z otokov preselila na celino. V zadnjih štirih mesecih so tako preselili več kot 3.000 ljudi, v prihodnjih tednih naj bi jim sledilo še več tisoč.

EU je leta 2016 sklenil dogovor s Turčijo, ki predvideva, da vse prebežnike, ki iz Turčije prispejo na grške otoke in jim v Grčiji zavrnejo pravico do azila, vrnejo v Turčijo. Zaradi pomanjkanja ustreznih zaposlenih obdelava prošenj za azil v Grčiji traja zelo dolgo, še poroča DPA.