Erdogan (v ospredju) po srečanju z Blinknom (desno). Foto: Reuters
Erdogan (v ospredju) po srečanju z Blinknom (desno). Foto: Reuters

Blinken se je v Ankari srečal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, s katerim sta se pogovarjala o Ukrajini in temah v zvezi z obrambo, energetiko in kolektivno varnostjo, je sporočil tiskovni predstavniki zunanjega ministrstva Ned Price. Po sestanku se je turški predsednik odpravil v regijo Hatay, ki je bila hudo prizadeta ob nedavnem potresu.

Blinken je pred tem na srečanju s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem izrazil prepričanje, da sta Finska in Švedska že sprejeli "konkretne ukrepe za odpravo turških pomislekov", njegov turški kolega pa je opozoril, da kurdski borci na Švedskem kljub spremembi zakonodaje še vedno nadaljujejo "vse vrste dejavnosti, vključno z rekrutiranjem in teroristično propagando", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Cavusoglu proti pogojevanju vstopanja v Nato z dobavo letal

Prav tako je turški zunanji minister zavrnil kakršno koli pogojevanje dobave bojnih letal F-16. "Ne bi bilo prav, če bi članstvo Švedske in Finske v Natu postavili kot pogoj za dobavo letal. To sta dve različni vprašanji. Naše roke ne bi smele biti zvezane," je dejal.

Ameriški lovec F-16. Foto: EPA
Ameriški lovec F-16. Foto: EPA

Glede tega je Blinken poudaril, da ameriška administracija odločno podpira dobavo letal F-16 Turčiji, in jo označil za pomembno krepitev Natove "interoperabilnosti". Pri tem pa ni navedel, kdaj bi bil posel s Turčijo lahko sklenjen. Mnogi v ZDA namreč nasprotujejo dobavi orožja Turčiji, dokler ta blokira vstop Švedske in Finske v Nato.

Na vprašanje, ali bo Ankara odobrila vstop do julijskega vrha Nata v Litvi, je Cavusoglu dejal, da mora Stockholm narediti več. "Če bodo naredili korake, ki bodo prepričali naš parlament in ljudi, bi lahko prišlo do razvoja v tej smeri," je dodal Cavusoglu.

Doslej je pristopna protokola Finske in Švedske ratificiralo 28 od skupno 30 članic Nata, končno soglasje morata dati le še madžarski in turški parlament.

Blinken obiskal v potresu prizadeta območja

Blinken je v Turčijo pripotoval že v nedeljo in si ogledal območja, ki so jih v začetku meseca prizadeli uničujoči potresi. Med obiskom je napovedal dodatnih sto milijonov dolarjev pomoči Turčiji in Siriji. Sredstva bodo namenjena predvsem za nakup nujne opreme, kot so zdravila, odeje, šotori in topla oblačila.

Prav tako se je sestal s predstavniki organizacije Bele čelade in pohvalil njihova prizadevanja za iskanje in reševanje ljudi v Siriji. Predstavnik organizacije Faruk Habib je podporo ZDA označil za ključno.

Blinken v Turčiji za hiter sprejem Švedske in Finske v Nato