Število prebežnikov, ki so jih zajele grške oblasti, se je letos močno povečalo. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Število prebežnikov, ki so jih zajele grške oblasti, se je letos močno povečalo. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik grške obalne straže Nikos Kokalas je medtem za javno televizijo ERT davi povedal, da po nesreči pri Lezbosu pogrešajo še 15 ljudi, medtem ko jim je devet žensk doslej uspelo rešiti.

Grški minister za migracije Notis Mitarahi je na Twitterju objavil poziv Turčiji, naj "zaradi slabih vremenskih razmer takoj ukrepa in ustavi nezakonite odhode".

Druga nesreča se je zgodila ob obali polotoka Peloponeza. Na jadrnici, ki se je ponesrečila južno od Peloponeza, naj bi bilo okoli 95 ljudi, 80 so jih rešili. Jadrnica je trčila ob skalno območje blizu otoka Kitira na jugu. Reševalna akcija 15 pogrešanih še poteka.

Grčija se letos spoprijema s povečanim migrantskim valom. Tihotapci sicer ljudi zdaj pogosteje prevažajo tudi po daljši in nevarnejši poti južno od Grčije in namesto iz Turčije izplujejo iz Libanona, da bi se izognili patruljam v Egejskem morju.

Grška obalna straža je po lastnih navedbah v prvih osmih mesecih letošnjega leta rešila okoli 1500 ljudi, kar je občutno več od 600 v lanskem letu.