Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Pomembnejši vir iz Ekvadorja je dejal za Wikileaks, da bodo Juliana Assangea izgnali v prihodnjih urah ali dneh, kot izgovor pa bi uporabili škandal okoli dokumentov INA - so pa tudi že dogovorjeni z Veliko Britanijo glede aretacije," so tvitnili pri organizaciji.

WikiLeaks je namreč februarja objavil INA-dokumente, ki Morena povezujejo s korupcijskim škandalom med kitajskim podjetjem Sinohydro, ki je v Ekvadorju postavilo hidroelektrarno, in ekvadorsko vlado. INA Investment Corp., je podjetje v davčni oazi, ki ga je ustanovil Morenov brat.

Kopica elektronskih sporočil, telefonskih pogovorov in bančnih izpiskov naj bi dokazovala, da sta ekvadorski predsednik in njegova družina vpletena v pranje denarja, poroča portal DW. Zaradi objav dokumentov ekvadorskega predsednika preiskuje parlamentarna preiskovalna komisija.

In še objava fotografij iz Švice

Poleg tega so se na spletu pojavile tudi fotografije Morena z družino, ko so živeli v Švici. S fotografij je razvidno, da je predsednik živel v izobilju, ki naj bi si ga zagotovil ravno z domnevnimi sumljivimi posli.

Ekvador zanika napoved izgona

Zunanje ministrstvo Ekvadorja je navedbe Wikileaksa zavrnilo kot govorice. "Ekvador se ne bo odzval na govorice, hipoteze in predpostavke, ki jih ne podpira noben dokument," so sporočili.

Kot je danes na Twitterju dodal zunanji minister José Valencia, so takšne govorice tudi žaljive. "Ekvador odločitve sprejema suvereno in neodvisno," je zapisal. Vlada ima po njegovih navedbah suvereno pravico, da enostransko odobri ali prekliče diplomatski azil.

Assangu grozi aretacija

V primeru izgona bi ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu grozila aretacija zaradi kršitve pogojnega izpusta. Soditi mu želijo tudi v ZDA zaradi objave zaupnih depeš ameriških diplomatov leta 2010. S tem, ko se je zatekel v ekvadorsko veleposlaništvo, se je Assange formalno skušal sicer izogniti izročitvi na Švedsko zaradi obtožb posilstva, ki so bile lani sicer umaknjene, a ga britanske oblasti še vedno želijo prijeti, ker da se je izogibal britanskemu pravosodju.

Assange se na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu skriva od leta 2012. Združeno kraljestvo sicer zagotavlja, da ga ne bodo izročili nobeni državi, kjer bi bilo njegovo življenje ogroženo.

WikiLeaks v afero vpletel predsednika Ekvadorja

Avstralcu je azil odobril prejšnji ekvadorski predsednik Rafael Correa. V nasprotju s predhodnikom pa novi predsednik te 16-milijonske južnoameriške države Lenin Moreno nad aktivistom ni navdušen.

Grožnje Assangeu

Za vse omenjene neprijetne dogodke ekvadorski predsednik Moreno krivi Assangea. Moreno tako že dalj časa grozi z izgonom Assangea z veleposlaništva, saj naj bi 47-letni Šved vztrajno kršil pogoje bivanja na veleposlaništvu. Assange pa je oktobra lani tožil vlado v Quitu zaradi kršitve temeljnih človekovih pravic, saj so mu omejili komuniciranje z zunanjim svetom.